mandag 30. januar 2012

Hardangersøm til bunadskjorte

 

HPIM6165

Dette blir et innlegg fritt for planter og hage. Men nå om vinteren sysler jeg med litt andre ting også. Hardangersøm har jeg ikke sydd på sikkert 20 år og særlig erfaring har jeg ikke. Så jeg ble veldig i tvil når det ble foreslått at jeg skulle brodere skjortesømmen til min datters bunadskjorte. Jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk. Men først etter å ha sikret meg kontakt med noen som kunne levere ferdig broderi, dersom jeg ikke skulle få det til. Det er nemlig litt smått dette her. Hardangersømmen er sydd med lintråd på lin. Nå er jeg ferdig med armlinninger og halskant. Her er broderiet ferdig vasket, men ikke strøket og derfor litt skrukket, klart for montering på skjorten. Den skal jeg ikke sy selv. Jeg visste at lin krymper, men jeg visste ikke hvor mye. Derfor målte jeg før og etter vask. Det viste seg at armlinningene krympet ca. 1 cm og halskanten 1,5 cm.

HPIM6163 HPIM6166

Dette blir skjorte til Hardangerbunad, som er det min datter valgte. Jeg skal også sy beltet. Hun skal ha perlebelte, bestående av småperler sydd på stramei. Det er ikke vanskelig, men det tar litt tid siden perlene sys på enkeltvis. Jeg er altså ikke helt uten noe å gjøre, selv om det er vinter.

17 kommentarer:

 1. Dette var da veldig fint. Blir nok stas for din datter med skjortebroderier og belte som mor har sydd.
  Hardangersøm er så fint, og det er ikke så vanskelig som det ser ut som heller. Mange år siden jeg sydde det nå, og jeg tror ikke jeg kommer til å prøve igjen heller.

  SvarSlett
 2. Mange år sidan eg sydde hardangersaum og no. Det er eit stort og viktig arbeid du gjer her. Det er stor stas med bunad og når noke er gjort av ein i familien så vert verdien av plagget endå større. Gratulerer med godt arbeid!

  SvarSlett
 3. Så flink du er :) Et skikkelig stykke arbeid vil jeg si. Ha ei fin uke.

  SvarSlett
 4. Vakkert håndarbeid. Min mor pleide å sy hardangersøm og jeg er heldig eier av mye av hennes flotte kreasjoner. For mange år siden var vi på en øy utenfor Madagaskar. Vi padlet over havet til en isolert landsby uten veiforbindelser. Der la vi merke til en type håndarbeid som minnet svært mye om noe vi hadde sett før. Vi spurte hva de kalte det. "Ardangersom", sa de. Forklaringen var at norske misjonærer hadde lært dem teknikken med å sy hardangersøm. Artig opplevelse! Og moro å eie "ardangersom" fra Madagaskar. :)

  SvarSlett
 5. Flott hardangersøm til bunaden du har sydd.
  Måtte le litt av Orcis kommentar om misjonærene som lærte madagaskerne å sy hardangersøm...

  ha en fin dag!

  SvarSlett
 6. Lenge sidan eg har vore innom her, gitt! Så fint det vart. Eg har ogå Hardangerbunad, mor mi har brodert beltet og breiebanda og bestemor mi perla bringeduken etter modell av bestemor hennar sin. Besto sparte også på gamle 5-øringar til alle jenteborneborna - dei er brukt som vekter ine i breiebanda slik at dei skal henge fint.

  Eg syns det er veldig stas å vite at det er nokon nære og kjære som står bak desse tinga, det kjem sikkert dotter di til å tenke også!

  SvarSlett
 7. Fantastisk arbeide og jenta di blir sikkert glad. Jeg hadde ikke turt å begi meg på et slikt prosjekt, er litt redd for at det ikke ville blitt ferdig for jeg har altfor mange nesten ferdige prosjekter liggende rundt omkring.
  Ha en fin dag
  Liza

  SvarSlett
 8. Heisann. Nydelig arbeid du har gjort her. Virkelig noe å være stolt av. Jeg holder på med akkurat dette mønstert til min datters skjorte. Jeg lurer på hvordan du får til den fine kantingen på mansjettene og halskanten? Det blir så fine "tagger", men jeg har ikke funnet ut hvordan dette gjøres. Har sett i flere bøker uten å finne løsningen. Kan du hjelpe meg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk tenkt på om jeg skulle legge ut stingforklaring til dette mønsteret, men hadde ikke tenkt å gjøre det før til høsten. Hvor langt er du kommet? Er det bare denne sømmen du har igjen? Hvis du legger ut e-postadressen din i en ny kommentar på dette innlegget, skal jeg prøve å hjelpe deg. Jeg bare sletter kommentaren, så e-postadresen blir ikke synlig for andre.

   Slett
 9. Hei, dette var veldig fint. Syr du hardangersøm til bunadsskjorte for salg? :)Hvis ikke kjenner du noen som syr sømmene og selger dem? Jeg skal få hardangerbunad til min 30 årsdag og mamma skal sy bunaden, men hun trenger hjelp til hardangersømmene. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei desverre, jeg syr ikke for salg. Jeg kjenner heller ikke noen privat som gjør det. Det var litt av grunnen til at jeg bestemte meg for å prøve selv. Men jeg var litt usikker på om jeg ville komme i mål, så jeg ringte litt rundt for å ha en back-up. Da fant jeg disse to som kunne levere hardangersømmen til både skjorte og forkle:
   Bunadstovo på Dale, tlf 55 60 39 25
   Bunad- og stakkastovo, tlf 56 19 18 00
   Husfliden (Norsk flid) kan kanskje også være behjelpelige.

   Slett
 10. Hei, så flink du er! De blei skikkelig fine! Selv holder jeg på med forklebord til min datter som skal konfirmeres til våren. Er ferdig med nesten alt utenom nelinga. Har bare de hullene som du har rundt stjernene igjen. Blei skikkelig usikker på hvordan de skulle sys, så nå er det full stop. Har du noen tips? Tar imot med stor takk isåfall=) skal sy belte og fangbånd og, så føler tiden går litt i fra meg=) Bringkluten er jeg heldigvis ferdig med=) På forhånd tusen takk=)
  Mvh Line

  SvarSlett
 11. Hei Line
  Kan du skrive en ny kommentar med din e-postadresse, den blir ikke synlig her. Så skal jeg se om jeg kan hjelpe deg.

  SvarSlett
 12. Hei! Jeg har ikke brodert selv, men har fått noen gamle skjorter der hardangersømmen er fin, men selve skjorten er utslitt, har forsøkt å finne ut hvor man kan få sydd nye skjorter, men ikke funnet noe, hvor fikk du sydd din skjorte?? Mvh Brita

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en slektning som sydde min skjorte.
   Jeg vil tro at de jeg nevner i et svar tidligere:
   Bunadstovo på Dale, tlf 55 60 39 25
   Bunad- og stakkastovo, tlf 56 19 18 00
   Husfliden (Norsk flid)
   kan være behjelpelige. Jeg ville i allefall ringt og forhørt meg.

   Slett
 13. Hei! Tusen takk for tips ang. kryping, og for at du viser frem så vakkert Hardangerbroderi! Det ble sikkert en flott skjorte! Jeg er ute etter litt inspirasjon ettersom jeg skal sy Hardangerskjorte til sønnen min. Jeg har aldri sydd Hardangersøm før, men lærte meg perlebroderi for et års tid siden, og sydde bunadsveske til datteren min! Så jeg går på Hardangersøm med friskt mot! Ha en flott vinteruke! Klem Cathrine :-)

  SvarSlett