fredag 3. februar 2012

Hippeastrum puniceum

For et år siden var jeg så heldig å få løker av flere Hippeastrumarter fra en meget pasjonert og gavmild hagebruker. Alle knollene ble plantet i potter som har stått i stuevinduet siden. Jeg har holdt de i vekst hele tiden for at løkene skulle vokse og nå blomstringsstørrelse raskest mulig.

HPIM6126 Løken av Hippeastrum puniceum var ikke den største av løkene og jeg forventet ikke blomstring på denne på lang tid enda. Stor var derfor forbauselsen da jeg for noen uker siden oppdaget en flott blomsterknopp mellom bladene. Jeg har fulgt spent med etterhvert som knoppen har strukket seg og blitt større.

Forrige helg åpnet knoppen seg endelig og avslørte den nydeligste blomst. De fleste av artene har mindre blomster enn de storblomstrede hybridene som er de jeg har litt erfaring med fra før. Men det oppveies av at blomsten på Hippeastrum puniceum er mer grasiøs og elegant i formen enn sine storvokste slektninger.

Nå har blomsten gledet meg i over en uke. Dessuten vokser det småløker i potten som med tiden kan gi flere blomster.

HPIM6173HPIM6184 HPIM6182

HPIM6179 Hippeastrum puniceum

12 kommentarer:

 1. Kjempelekker! Moro å få den i blomst så fort.

  SvarSlett
 2. Flott er den.
  Jeg er ei kløne med Hippeastrum, og vil bare gratulere.

  SvarSlett
 3. Den var vakker, og helt annerledes enn de jeg er vant til. Jeg kjøper de vanlige som kommer til jul, og klarer alltid å ta livet av løken etterpå. Har litt dårlig samvittighet, men må innrømme at det er enklest å kaste løkene og kjøpe nye neste år.
  Ønsker deg en god helg :-)

  SvarSlett
 4. Den var jammen flott, og tenk at du fikk blomster på den allerede? Så heldig du er som har fått så mange løker, og det blir spennende å se hvilken farge de andre har også! Hippeastrum er virkelig verdt å ta vare på. Jeg pleier alltid å kjøpe til jul, men det er de vanlige kjedelige, så de blir ikke tatt vare på!
  Ha ei fin helg, og takk for koselig kommentar på bloggen min!

  SvarSlett
 5. Milde Moses! Hva kan jeg si? Stolt fosterfar? Bestefar? :) Uansett, utrolig gledelig å se resultater av noe av det som er sendt herfra. Gratulerer.

  SvarSlett
 6. Ja, Orchis, du har nok mange "etterkommere" over det ganske land. Jeg syns det er ekstra kjekt å lykkes med planter jeg har fått av andre, og jeg liker at plantene dermed får litt historie ved seg.

  SvarSlett
 7. Det var en fargerik og lekker Hippeastrum puriceum. Ser også frem til at dine andre hipper blomstrer.

  En god helg ønskes deg!

  SvarSlett
 8. Verkeleg grasiøs og nydeleg blome :)

  SvarSlett
 9. Utrolig vakker denne :) Tenker fortsatt på disse som juleblomster, men det er de da aldeles ikke. Hmmm, gryende innedille?
  Ha ei fin februaruke.

  SvarSlett
 10. Dette var en nydelig Amaryllis. Jeg kjøpte en løk som har stått i to år og blomstrer ikke i år heller. Nå har glemt hvordan den egentlig ser ut. Men jeg skjønner jeg må være tålmodig.

  SvarSlett
 11. Takk! Enderlig vet jeg hva denne Amaryllisen heter !! Jeg kjenner flere som har den og det har blitt en slik hus til hus plante. Så vidt jeg vet har folk hatt denne i ca 100 år. Og den er lett til å få til å blomstre!

  SvarSlett