mandag 27. februar 2012

Alternativ til planterom

Jeg var lenge så heldig å ha et stort rom som jeg kunne bruke til å lagre og drive fram planter. Senere ble rommet omgjort til kjellerstue for ungdommene i familien. Da ble det trangere tider for min planteinteresse. Men det går an å finne løsninger. Vi har montert et 2 x 58 Watts lysrørarmatur under en hylle i boden.

HPIM6198 Dette er et ganske kjølig kjellerrom, men under lysrøret ligger temperaturen på mellom 15 og 20 grader på dagtid. Lysrøret er koblet til en timer, så det slår seg av om natten. Dermed blir nattetemperaturen litt lavere.

HPIM6193 HPIM6194

Det første bildet over viser potter med Cyclamen hederifolium, som ble sådd sist høst. Det neste bildet er  av forholdsvis nyplantede peonspirer. De har ligget i ziplockpose, først varmt og så kaldt i kjøleskapet, til de dannet rot og jeg kunne se de første bladene.

16 kommentarer:

 1. Smart løsning, selv har jeg bare vinduskarmer og lyset over kjøkkenbenken å hjelpe meg med foreløpig. Klart at ungdommen trenger plass! :)

  SvarSlett
 2. Det gjelder å ta i bruk det man har! Jeg brukte også ei hylle på boden før. Leselamper og andre ting som lyste hang jeg opp her og der!
  Nå har jeg funnet ut at jeg kan bruke lysthuset, bare jeg fyrer litt med ovn!

  Så mange flotte spirer du har! Lykke til videre. Klem

  SvarSlett
 3. Det var jo en smart løsning! En må jo ta i bruk det en har. Lykke til med alle spirene dine. De så veldig flotte ut :-)

  SvarSlett
 4. Det ser ut som plantene trives godt i dette planterommet. Cyclamen hederifolium ser kjempefine ut - det skal jeg også så. Kjøpte 3 flate Cyklamen "knoller" i fjor høst som jeg har planta i potter inne. De gror fint. Jeg lærte en gang at man kunne henge opp noe hvitt bak plantene, det reflekterer utelyset. Det fungerer.

  SvarSlett
 5. Jeg har både 2X58W og 2X36W armaturer, og jeg ser helt klar forskjell på dem.
  Plantene blir finest med den sterkeste.
  Det der blir bra Mariann.

  SvarSlett
 6. Kjekt med planterom til små planter og frøsådd, spennende med Peonspirer. Ungdommene trenger også et sted å være for seg selv...

  SvarSlett
 7. Ja det gjelder å være kreativ å finne løsninger som fungerer for alle. :0) Det ser ut som du har funnet en løsning som fungerer for både deg og ungdommene. :0)

  SvarSlett
 8. Så heldig du er som har eget planterom!Jeg har bare vinduskarmene til mine små og store prosjekter,det sier seg selv at det blir ganske begrenset!Ha en fin dag!

  SvarSlett
 9. Ser jo ut til å fungere helt fortreffelig! :-D
  Planlegger du å plante dine Cyclamen Hederifolium ute året rundt? Jeg har nok langt dårligere sone enn deg (H3/H4 innlandsklima) men har forsøkt utendørs overvintring av dem for første gang nå. Veldig spennende å se om de spirer igjen til våren! ;-)
  Peoner har jeg aldri prøvd å få til fra frø, men det ser jo ut som du har klart det riktig bra! :-D
  Ha en fortsatt fin dag!

  Mvh
  Stein

  SvarSlett
 10. Jeg planlegger å plante mesteparten av Cyclamen hederifoliumknollene ut etterhvert. Noen vil jeg nok overvintre inne som en backup. Denne vinteren har jeg hatt flere ulike Cyclamen coum ute i potter. Det har gått helt fint og de har blomstret lenge nå. Men dette har jo vært en veldig mild vinter.

  SvarSlett
 11. Wow så masse flott spiring!
  Hos meg har jeg omtrent samme temp, men jeg synes ting vokser for fort. Prøver å lufte litt på dagtid slik at jeg får tempen og farten litt ned. Om ikke har jeg bønner rundt lampene in no time :(

  SvarSlett
 12. Så fine cyclamenplanter du har fått - og så på så kort tid da. Jeg har også sådd cyklamen i vår, dette lover jo godt! :)
  Peonsådd er alltid spennende, hvilken type er det du har i pottene?

  SvarSlett
 13. De peonene du ser på bildet er staudepeoner. Jeg vant frø i fjorårets julekalender. Det er en mix, så jeg aner ikke hvordan de blir. Men jeg ser allerede nå at det er forskjell på bladfargene.

  SvarSlett
 14. Så godt det er når en kan finne kreative løsninger:)...dette fungere jo helt fint...og flotte ser de ut også:))
  Takk for hyggelig kommentar hos meg...ønsker deg en fin ukeslutt:))

  SvarSlett
 15. Løsningsorientert:) Misunner deg den plassen.
  Klem
  Liza

  SvarSlett
 16. Så supert med såna lysrør. Jeg mangler fortsatt en timer, sen så.. håper de klarer seg like vel. Peoner, spennende, det trodde jeg tog evigheter før de slog rot.

  SvarSlett