torsdag 16. februar 2012

Frittilaria meleagris - rutelilje

Dette er en plante jeg har fått øynene opp for de senere år. Nå blir jeg bare mer og mer glad i den. Frittilaria meleagris er en løkvekst som sprer seg sakte, både med sideløker og ved at den sår seg selv. Den kommer trofast tilbake hvert år og er herdig over hele landet.

HPIM3925 Frittilaria meleagris, rutelilje

Ruteliljen passer mange steder i hagen. Den har en grasiøs vekst med smale blader og spinkle stilker. Det er de rutete eller prikkete blomstene som fanger interessen. Fargen kan variere noe innenfor spekteret hvit - rosa - brunlilla. Det finnes også en helt hvit variant. På norsk kalles den både rutelilje og vipeegg.

HPIM5205 Frittilaria meleagris og Bergenia

Jeg deltar i Moseplassens X-faktor konkurranse. Klikk på lenken for å se andre bidrag i konkurransen.

12 kommentarer:

 1. Ingen hage uten! Synes jeg.Fotte bilder av en av favorittene i vårhagen. Lykke til!

  SvarSlett
 2. Denne blomsten har jeg aldri sett før. Fin var den iallefall. Ønsker deg en fin helg.
  Klem

  SvarSlett
 3. Ja, de er et must i hagen hver vår. Flotte bilder!

  SvarSlett
 4. Så fine bilder - og rutelilje er vakker! Får de spre seg, blir de et vakkert teppe på våren.

  SvarSlett
 5. Yndige klokker, og veldig pen sammen med Bergenia. Lykke til.

  SvarSlett
 6. Ruteliljene er nydelig blomster.

  Lykke til i konkurransen og god helg!

  SvarSlett
 7. De er kjempe flotte :-) Også er de jo flinke til å selvså seg og det er ingen dårlig egenskap!

  SvarSlett
 8. Ja de er flotte! Jeg satte Frittilaria løk (inkl rutelilje) i feriehagen i fjor. Vet de spirte, men typisk nok blomstret de når jeg ikke hadde ferie. Håper jeg får se dem i år!

  Ha, innlegget ditt minnet meg om at i natt drømte jeg at jeg luket et bed i feriehagen og ved en feil rykket opp en diger Frittilaria, som jeg trodde var ugress. Den var en halvmeter høy, nokså tett bladverk og uten blomst. Selv om det jo ikke høres ut som en vanlig Frittilaria visste jeg i drømmen veldig godt at jo, det var det, så jeg dyttet den forsiktig tilbake - en typisk hage-lengte-drøm i februar :D

  SvarSlett
 9. Så deilig å se disse nå i februar! Det fikk meg til å se enda mer frem til våren : ) Jeg fikk satt fritillaria i hagen sent på høsten og gleder meg stort til å få se den vakre blomsten i min egen hage. Enn så lenge nyter jeg bildene av dine. Så vakkert mønster og så nydelige farger! Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 10. Hej, fin blogg.
  Jag tycker att de norska namnen rutelilje och vipeegg passar bättre på denna växt än det svenska namnet - kungsängslilja.
  Denna lilla gracila blomma trivs även utmärkt hos oss i norra Sverige.
  Ha det fint.

  SvarSlett
 11. hei

  disse klokken fikk jeg øye på i en hage her nord, men kan hjelpe - fortelle meg hvor man får kjøp disse, er det løk som settes om høsten, er det mulig å få kjøpt planter - har du forslag til hvor man kan bestille, - bare MÅ ha dem :-)
  Ann

  SvarSlett
  Svar
  1. Frittilaria er en løk-, eller egentlig knollvekst. Du få kjøpt knoller i de fleste hagesenter om høsten. Kjøp de så fort du oppdager de i hagesenteret, og plant de med en gang. Ellers så pleier vel Zimtrade ha de i sin nettbutikk om høsten.
   Lykke til med jakten!

   Slett