torsdag 18. august 2011

Hydrangea paniculata og Lophospermum erubescens

Nå blomstrer syrinhortensiaen, Hydrangea paniculata. Den er full av blomster i år også. Dette er virkelig en trofast blomstrer. Den blomstrer på årsskudd, så den tåler derfor godt beskjæring uten å miste blomstringen.

HPIM5703 Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

 

Lophospermum erubescens kommer opprinnelig fra Mexico. Det er er en klatreplante som kan strekke seg opptil tre meter på en sesong. Den kan plantes ved et espalier eller stativ, men også i ampel, slik at den henger utover pottekanten. Det er en flerårig plante som ikke tåler frost. Jeg pleier å ta min inn i potte for overvintring i drivhuset. Formering kan skje ved å ta stiklinger, men den er også veldig lett å frøformere.

HPIM5704HPIM5705

Lophospermum erubescens (syn. Asarina erubescens, Maurandya erubescens)

13 kommentarer:

 1. Flott syrinhortensia som blomstrer hos deg. Klatreplanten var fin med de rosa blomstene, den har jeg ikke sett før.

  SvarSlett
 2. Syrinhortensia står på ønskelisten min :) hadde det i min forrige hage og var veldig glad i de vakre blomstene. Stilig klatrer du har. Den har ikke jeg heller sett før. Koselig at du la igjen en hilsen. :) Ønsker deg en god helg som snart er rundt hjørnet. Hilsen Merethe

  SvarSlett
 3. Heldigvis så finnes Syrinhortensia. Den blomstrer flott nå i august da andre ting begynner å si takk for seg. Og så den klatreplanten da... veldig fin!

  SvarSlett
 4. Syrinhortensia er fine planter. Din var virkelig et flott ekemplar. Jeg fikk virkelig øynene opp for de i fjor. Nå har jeg fire forskjellige sorter av de. Samlemanien min lar seg ikke stoppe av at det er busker...

  SvarSlett
 5. Må sagtens kjøpe meg en syrinhortensia! Er det forresten pga beskjæringen at jeg ikke får blomster på mine vanlige hortensia?

  SvarSlett
 6. Blomsterstjernen: Hvis du har en type hortensia som blomstrer på fjorårsgrener, og du beskjærer den om våren, vil det gå utover blomstringen. Blomsteranleggene er i overvintrede knopper på de gamle grenene. Dette gjelder mange av de som ofte blir kalt stuehortensia, Hydrangea macrophylla. Problemet kan også være at de fryser mye ned om vinteren. Det finnes sorter som er mindre utsatt for nedfrysing. I de senere år er det kommet sorter som også blomstrer på årets skudd, som 'Endless Summer'.

  Jeg har en i hagen som aldri har blomstret. Jeg klipper den ikke, men den fryser mye ned hvert år. Den overlever og kommer med flotte nye skudd hver sommer, men ingen blomster. Disse nye skuddene ville kommet med blomster neste sommer, hvis de da ikke frøs ned om vinteren.

  SvarSlett
 7. Syrinhortensia er fine, og kjekt at de blomstrer fra august og utover. Jeg plantet en i fjor, så den er ganske liten enda. Tror den het 'Limelight' (?). Tenker å plante en eller to til også i løpet av noen år.

  Kjempefin klatreplante du viser frem også, den kjenner jeg ikke til. Nydelige blomster på den.

  God helg :)

  SvarSlett
 8. Hydrangea paniculata er en trofast busk! Nydelog blomstring på din:) Den klatreplanten du viser er ny for meg, vakker!

  SvarSlett
 9. Flott klatreplante! Og syrinhortensia har jeg akkurat plantet...godt med noe som blomstrer utover høsten:)

  SvarSlett
 10. No har eg notert meg namnet på klatreplanta, den skal på frølista til hausten. God helg.

  SvarSlett
 11. Den syrinhortensiaen gleder jeg meg til å få i hagen. Det er egentlig sånn at jeg lurer på om jeg egentlig skal kjøpe den nå.... Sånn at den kommer til sommeren, men jeg har ikke noe ledig bed riktig ennå :) Klatreplanten er helt nydelig! Super farge.

  SvarSlett
 12. Hei, da fant jeg frø fra klatreplanten din i frøboksen !!! Den ser kjempefin ut, så håper jeg får spiring og fin plante til våren :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den spirte lett hos meg. Håper du også får spiring på frøene. Den danner knoller, så nå tar jeg inn noen potter i drivhuset for overvintring. Greit å slippe å begynne på nytt hvert år.

   Slett