mandag 25. juni 2012

Primula waltonii og Primula alpicola

DSC_0614   Primula er en spennende planteslekt. Det finnes så mange forskjellige. Noen blomster tidlig, andre blomstrer seint. Noen er forholdsvis store, mens andre er bittesmå. De har blomster i mange farger. Felles for de fleste, er at de er ganske greie å ha med å gjøre. Dessuten er mange lette å formere med frø. Det i seg selv er et spennende prosjekt.

Primulaslekten kan deles inn i underslekter, som igjen er inndelt i seksjoner. De to artene jeg viser bilder av her, Primula waltoni og Primula alpicola, tilhører seksjonen Sikkimensis. Fellestrekk for planter innen denne seksjonen er duftende, trakt- eller bjelle-/klokkeformede blomster på stilker som er tydelig lengre enn bladene. Blomstene har oftest et hvitmelet belegg, kalt farina. Bladene er egg- til lansettformet med tydelig stilk. De har en tannet kant og mangler farina. Primula florindae, augustnøkleblom, hører også til denne seksjonen.
Jeg har sådd mine planter.

Primula waltonii

   

DSC_0616

DSC_0619

Primula alpicola

Primula alpicola

16 kommentarer:

 1. Så nydelige de var! Det er så moro med egensådde primula. De med farina på er ekstra pene synes jeg.

  SvarSlett
 2. Hei! Jeg har fått øynene opp for Primula i år, av en helt dustete grunn som jeg ikke skal utbrodere her. Men en fin slekt er det, og neste år blir det mange av dem i feriehagen min :D

  SvarSlett
 3. Desse var flotte, eg har sådd og fått spiring på P. waltoni raud form og gler meg til å sjå ho i blomst. Takk for kunnskapen du delte i dette innlegget!

  SvarSlett
 4. Eg har ein fin liten gjeng alpicola eg har fått av deg, dei står og blomstrar så fint no i sukkertøysfargar - skikkelig blanda drops i rosa, gult og oransje. Kjempesøte er dei, og så duftar dei så godt.

  SvarSlett
 5. Smukke primula.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlett
 6. Akkurat disse blomstrer hos meg også. Akkurat det er jo kanskje ikke så rart da :) Veldig flotte blomster. Og helt enig! Ja til Primula!

  SvarSlett
 7. Så nydelige primulaer :) Takk for info, veldig bra å lære nytt mens man nyter andres hager og blomster.
  Nyt sommerdagene, klem fra Tua.

  SvarSlett
 8. Flotte primula og takk for info - enig med Tua! Jeg har prøvd å så primula en gang, men det var mislykket. Skal prøve igjen tenker jeg! Tusen takk for hilsen hos meg! God sommeruke!

  SvarSlett
 9. Nydelige Primula du har i hagen og at de lukter godt er en bonus.

  Nyt sommerdagen!

  SvarSlett
 10. Nydelige primulaer, og takk for lærerik info :-)

  SvarSlett
 11. Lekre primulaer...sarte farger.

  SvarSlett
 12. Heisan. Dette var lærerikt. Har stått og nytt mine primula i kveld, men har ikkje av dei flotte du viser fram.
  Ha det godt.

  SvarSlett
 13. Så flott du forteller om primula!..mye å lære:))
  Dine var såå fine:))

  SvarSlett
 14. Virkelig pene, flotte primula. Dem har jeg ingen hell med, frøsådd er ikke min greie, dunker så flink. Trodde jeg kjøpt en kortusa tidligere i år, er det samme slekt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har helt rett. Cortusa er nært i slekt med Primula og det pågår diskusjon om den egentlig hører hjemme i denne slekten

   Slett
 15. Så fine primula du har sådd og fått frem!
  Og at de dufter er jo et pluss.

  Veldig sans for primula. Noterer meg navnene til kommende såliste :-)

  SvarSlett