søndag 17. juni 2012

Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineum

DSC_0590

Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineum, behandles ofte som en sommerblomst, men er egentlig en flerårig plante. Den tåler ikke frost, så den må overvintre frostfritt. Den kan også sås fra frø. Planten kan både klatre oppover og henge nedover, så den passer både i ampler og kasser. Blomsten er rosa med en mørk burgunder trompet i midten. Trompeten, som er selve blomsten, faller av etter en stund, mens de rosa dekkbladene sitter igjen. Den er derfor dekorativ over en lang periode. Etter at den mørke trompeten har falt av, dannes frøene i en ballongformet kapsel. Når disse får henge på planten og modne, dannes spiredyktige frø. Her er en flott artikkel om hvordan man lykkes med blodbeger.

Nå blomstrer blodbegerne hos meg. I år lykkes jeg godt med såingen, og de spirte villig. Noen år har jeg fått dårlig spiring, og jeg tror det har mye med kvaliteten på frøene å gjøre. Jeg var spent på spiringen i år, spesielt siden jeg brukte egenhøstede frø.

 

DSC_0591

12 kommentarer:

 1. Blodbeger er en flott blomst, det er det ingen tvil om. Moro med egenproduserte planter fra egne frø. Får håpe på en fin sommer/høst, så en kan få godt modne frø. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. En veldig dekortariv plante :) Jeg har faktisk hatt en plante som overvintret ute i stor krukke i flere år. Men det sikreste er jo å ta dem inn. God søndag!

  SvarSlett
 3. Er enig i at kvaliteten på frøene nok har endel å si på spiringa. Min første sådd spirte dårlig, så fikk jeg nye som spirte kjempebra. Mine har ikke kommet så langt at de har begynt å blomstre enda. Blodbeger er blitt en må ha plante hos meg, og i år hr jeg mange :-)

  SvarSlett
 4. Flotte bilder av dine egenproduserte Blodbeger, det er en virkelig vakker blomst.

  Fortsatt god søndag!

  SvarSlett
 5. So flotte blodbegera dine er vortne. Mine er såvidt starta, sjølv om eg var tidleg ute å sådde. Har ein god sundag.

  SvarSlett
 6. Du har sånne artige planteportretter i bloggen din. Det liker jeg! Jeg har ofte hørt navnet blodbeger, men har ikke forbundet noen plante med den. Den var vakker!

  SvarSlett
 7. Dette var et skikkelig prakteksemplar :) Har ikke forsøkt å så denne selv, det er nok for viderekommende, men en gang skal jeg gjøre et forsøk. Noe nytt skal prøves hvert år her i hagen, dog med vekslende hell-
  Ha ei flott uke.

  SvarSlett
 8. Häftigt!! Den heter "Törnrosas kjortel" i Sverige (kul namn). Odlade den från frö för några år sedan, men jag tänkte aldrig på, att den kunde hänga! Tack för tipset!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 9. Blodbeger er absolutt en måha-plante. Jeg sår den hvert år. I fjor klarte jeg å overvintre en jeg hadde i ampel, og den blir diger i fjor sommer. Mange kommenterte nettopp denne når de gikk forbi, og sånt er hyggelig vet du =)
  I vinter gikk den dukken dessverre!
  Din var nydelig!
  Ha en fn uke!

  SvarSlett
 10. Flott innlegg og flott eksemplar! Jeg gleder meg til blomstring. Sådde for første gang, fikk bra spiring og har nå en krukke i kontorvinduet og en plante på skyggebalkongen. Ingen blomstring ennå, men noe jeg tror er små knopper på kontoret. Spennende plante som vokser raskt! Håper jeg kan høste frø til høsten!

  SvarSlett
 11. Hvor er den dog smuk.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlett
 12. Ååhh såå nydelig Mariann!! Den kan du være stolt av:) Min er en pingle i forhold til ditt prakteksemplar!

  SvarSlett