fredag 10. januar 2014

Før kulda setter inn

Her har den siste måneden vært mild og våt. Vi har også hatt mye vind og ruskevær. Egentlig ikke så uvanlig vinter til å være på disse kanter. Men nå kommer det inn et høytrykk som vil gi kaldt og klart vær.

DSC_0743 Helleborus 'Pink Frost'

Det skal bli greit å få en pause fra alt regnet. I går fikk vi en liten forsmak på væromslaget, med noen timer opphold hvor solen kom fram. Jeg merket at jeg fikk mye mer energi med en gang, og det var sannelig på tide.

DSC_0752Helleborus argutifolius

Når det blir frost i våt jord, er det alltid en fare for at planter kan ta skade. Spesielt planter i potter er utsatt, og jeg har mistet endel planter på den måten. I fjor hadde jeg masse Helleborus stående ute i potter, men desverre var det ingen som overlevde. Når jeg prikler planter, tømmer jeg jordrestene ut i bedene, og noen ganger er det uspirte frø igjen i jorden. Glad var jeg, når jeg utpå våren oppdaget to spirer av Helleborus argutifolius. Det var nemlig en av sortene som ikke klarte seg i potter.

DSC_0761Helleborus, nyspirte frø

Frø av juleroser, Helleborus, bør såes ferske. Her har de ordnet det selv. Det er utallige spirer rundt denne planten. Det blir spennende å se hvor mange som klarer seg over vinteren.

 

DSC_0747

Flere primula har knoppene klare Dette er en med fylte blomster.

 

DSC_0750

Her er en klematis som er litt tidlig ute med nye skudd. Det er en italiaklematis, en Clematis viticella hybrid. Den blomstrer på årets nye skudd, så da er det ikke så farlig om dette skuddet fryser, siden den likevel skal klippes ned.

17 kommentarer:

 1. Så mange flotte julerosespirer du har! De må stå på et gunstig sted, for det var litt av en spiring på de.
  Håper de klarer seg :)

  SvarSlett
 2. Hei Mariann

  Sikken imponerende produktion at små Helleborus du har gang i! Og når du har så mange forskellige så kan der være nye spændede hybridder mellem dem!
  Så vi må håbe at de klarer vejromslaget - og de er jo vant til kulde:)

  Ha en dejlig dag!

  SvarSlett
 3. Spennende med så mange julerosespirer! Utrolig skudd på klematis i januar. Rar vinter i år!

  SvarSlett
 4. Hei! Man blir lykkelig når plantene gir så mye av seg selv. I går fikk jeg sol i ansiktet, deilig. God helg! Anne

  SvarSlett
 5. Nydelig Helleborus "Pink Frost" og kjekt med alle de små spirene. Det blir bra med solskinnsdager i januar etter alt regn og vind vi har hatt.

  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
 6. så kjekt å se det spirer og gror i hagen din!flott vårtegn:))Ja håper også på ett værskifte..det må ha vært uker siden sist vi så sol..Likte godt den Pink frost blomsten skla bli artigt å se de vokse til:))Ha en fin fin helg da !Hilsen Anita

  SvarSlett
 7. Vakker julerose med wet look! Ellers mange fine vårtegn hos deg!
  Mvh Eli

  SvarSlett
 8. Jeg har en del frøsådde H. orientalis som jeg ikke har sett i blomst enda.
  Det er spennende å se hvilke farger som dukker opp. Din Pink Frost har en sart, fin farge.

  SvarSlett
 9. Så bra at de ville spire når de havnet i jorden:)...ofte må naturen fixe tingene på sitt vis:)
  ha masse små spirer av H.niger..håper på de andre også etterhvert:)
  Fin ny uke:)

  SvarSlett
 10. Ikke rart at plantene blir forvirra når vi har vandret i vårtemperaturer her i Bergen. Nå er det heldigvis blitt kaldt. Nydelig ute nå. Går mot arbeidshelg, og da skal det være kuldegrader.
  klem

  SvarSlett
 11. Så mange spirer fra julerosen din! Håper mange klarer seg. Kanskje det blir en spennende ny farge også:)
  Nå har visst vinteren kommet for fullt. Men snødekke er heller ikke dumt :)

  SvarSlett
 12. Å så vårlig det er hos deg, her laver det ned og du har primulaknopper. Sukk. Plutselig er vaåren her også :) Ha ei finfin helg.

  SvarSlett
 13. Så fin en julerose. Akkurat samme været vi har hatt på østlandet. Høstlig vinter med små spirer både her og der. Så kom vinteren med både kulde og snø. Håper vekstene klarer vinteren. Ganske så fint med et hvitt teppe ute tross alt. Jeg har tenkt å nyte det:) Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 14. Ja, vått har det vært her også. Men nå har det gått over til snø, og det er egentlig like greit. Lenge siden det har vært sol - det begynner jeg å glede meg til. Ha en super uke, håper noen av Helleborus-plantene dine klarer seg over vinteren i år. Ha en fin uke. Anne Kari

  SvarSlett
 15. Ja, så kom kulda. Får håpe alt klarer seg gjennom vinteren. Julerosene har jo frostvæske i årene. Veldig fin den Pink Frost. Og så spennende med alle de frøsådde! Det går ofte bedre i bakken enn i potter.
  Her var det ikke så mye som hadde startet våren ennå. Bare noen valmuer.

  SvarSlett
 16. Takk for hyggelige spor Mariann:))

  SvarSlett
 17. Så vakker julerose og så spennende med de selvsådde! Jeg har en vakker Helleb 'Penny's Pink' som står i full blomst nå. Har lyst å forsøke å så frø fra den og skal gjøre som du anbefaler,,,så ferske frø :)
  Takk for hyggelig besøk i bloggen min :)

  SvarSlett