fredag 28. september 2012

Dahlia 'Color Spectacle'

I dag regner det i Bergen. Det frister ikke å gå ut. Jeg titter heller på noen bilder tatt tidligere i sommer. Jeg har flere dahlia, eller georginer på norsk. De fleste går i den rosa fargeskalaen. Men ikke denne.

DSC_0064Dahlia 'Color Spectacle'

Jeg fikk den som en gave for flere år siden, en liten knoll i en potte. Knollen har vokst år for år og nå er det blitt en kraftig plante. I år har den blomstret både lenge og mye. Blomstene er store og har et lyst felt ytterst  på kronbladene. Den blomstrer fremdeles, men akkurat nå ser den litt sliten ut i regnet.

DSC_0169Dahlia 'Color Spectacle'

Om vinteren tar jeg hele potten inn i frostfritt drivhus. Jeg lykkes best med å overvintre dahlia i pottene. Det jeg må passe på er at de ikke er altfor våte når de settes inn, noe som kan være et problem her. 

22 kommentarer:

 1. Ikke sukkersøt, men en skikkelig tøffing. Jeg liker tøffe planter.
  Ha ei herlig helg.

  SvarSlett
 2. Jag brukar gräva upp knölarna, och låta dem torka innan jag bäddar ner dem i barkmull eller jord. I fjol torkade jag dem lite för lite (jag fick nog inte bort all jord). Det visade sig, att i jordresterna fanns det små kryp, som ägnade vintern åt att kalasa på knölarna. Skall vara ordentligare i år! ;-) (De gjorde förstås inte så stor skada, att knölarna blev oanvändbara).

  Ha det gott!
  /Ruben


  PS
  glömde nästan skriva, att det var en väldigt vacker dahlia du har.

  SvarSlett
 3. Nydelig farge! Skal prøve å huske navnet på den.

  SvarSlett
 4. Utrolig flott farge, og så lekker med de hvite tuppene! Jeg graver også opp knollene og de blir lagt til tørk i kjelleren. Så ligge de mørkt, tørt og kjølig på planterommet! Jeg syns det fungere greit, og så tar de ikke så mye plass. (Jeg har mange, he-he)
  Denne må jeg huske til neste år!
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 5. Siden du oppbevarer dem i krukker, må de få en lang sesong. Så heldig du er! Det spennende med dahlia, er at de finnes i så mange former og farger. Nydelig farge! Ha en riktig fin helg! Anne

  SvarSlett
 6. Så flott den var! Den var veldig spesiell med de hvite spissene. Den fargen kunne jeg nok leve med at en dahlia hadde ;-))Ha en fin helg!

  SvarSlett
 7. Lekre! Nei nå er det et misstrøstig vær ute. Er det lys i sikte? God helg!

  SvarSlett
 8. Kjempefin var den med de hvite tuppene!
  Tror jeg må prøve neon dahliar i krukker igjen neste sesong. Det var et godt tips å overvintre de i pottene :-)

  SvarSlett
 9. De er så fine , lekker farge Marianne.
  Georginer er en av mine store sommerblomst favoritter, de blomstrer
  og blomstrer helt til frosten kommer.

  Ha en fin helg , Maritklem.

  SvarSlett
 10. Flott farge, eg får meir og meir sans for dei som går i varme toner. Dyrkar du georginene i potter altså? Eg leste ein plass at dei ikkje likte det, men hadde jo vore fint om det var feil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle står i potter hos meg, da har jeg bedre kontroll på sneglene. Med litt langtidsgjødsel i potten eller regelmessig gjødsling går det helt fint.

   Slett
 11. Deilig farge og dette er flotte plantar. Artig å høyre at du oppbevarar dei i potta. Det er kjekt å høyre om andre sine erfaringar.
  Ha ei god og trivelig helg sjølv om været ikkje er det beste.

  SvarSlett
 12. Denne georginen har jeg også! Men min mangler de hvite/lyse tuppene ytterst. Den er kraftig og fin i voksesett, og blomstene er store og fine! I fjor tok jeg frø fra denne, for jeg trodde at det ikke gikk ann, og nye planter med store knoller ble det! Blomstene ble ikke så store som morens og så ble de litt lysere i fargen. Hvis det har regnet mye her da jeg skal ta opp knollene, har jeg spylt de, da går det greit å overvintre de ellers råtner de og det er sikkert sånn hos deg!

  Takk for kommentaren hos meg, trivelig! Og det er så fint med hagehøns!
  God helg!!
  Anne Marit

  SvarSlett
 13. Det var en nydelig farge på georginen og så flott den blomstrer. Godt tips om å overvintre georginer i pottene, slippe å grave dem opp og ned.

  God helg uansett vær!

  SvarSlett
 14. Denne var fin:)
  Eg skal jammen prøve overvintring i potte i år eg også:)

  SvarSlett
 15. Hei igjen, fikk ikke fullført kommentaren. Nydelig blogg!
  Jeg er ny følger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Du er hjertelig velkommen som ny følger!

   Slett
 16. Wonderful flowers, wonderful colours, I like such views. I am greeting

  SvarSlett
 17. Hei Mariann. Jeg har overvintret georginer i potter. Er det bare til å begynne å vanne litt igjen i slutten på mars, begynnelsen på april, og la de stå litt lyst, eller må jeg gjøre noe mer ? Nydelig blomst du har, håper min kan komme igjen i år og bli like fin :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pleier også å gi de litt ny jord om våren. Enten potter jeg om og skifter all jorden (små potter), eller bare skifter ut den øverste jorden i potten (store potter). Etter noen år har knollene gjerne vokst seg store og trenger å deles også.
   Ellers gjør jeg som du sier, setter de lyst og vanner forsiktig til å begynne med.
   Lykke til med georginene dine! Håper du får flott blomstring!

   Slett
 18. Takk for raskt svar Mariann :-) Da kan jeg glede meg til en ny sesong med georginer håper jeg.Spennende å se om de har klar overvintringen og kommer igjen :-)

  SvarSlett