tirsdag 1. november 2011

Novemberkaktus, Schlumbergera truncata

Da skriver vi november og klokken ble stilt til vintertid i helgen. Her har det vært en grå overskyet dag og det ble forbausende tidlig mørkt i ettermiddag. På formiddagen i dag har det vært opplett, men nå begynte det akkurat å  regne. Håper det blir opplett noen dager nå. Jeg må nemlig få satt ned hvitløken. I år er jeg litt seint ute, jeg pleier få satt de i løpet av oktober. Men med de temperaturene vi har hatt i høst, er det kanskje bare en fordel at de ikke blir satt før nå. De skal nemlig røte seg, men helst ikke vokse for mye før vinteren kommer.

Schlumbergera truncata, novemberkaktus

HPIM5922 HPIM5925HPIM5920 

HPIM5921

Nå blomstrer den første novemberkaktusen. Dette er en av de nyeste jeg har. Jeg likte så godt den tofargede blomsten, hvit i midten og rosa kanter. Novemberkaktus er en av disse gammeldagse plantene som ble dyrket av våre mødre og bestemødre. De er lette å få tak i. På denne tiden selges de i blomsterbutikker og hagesenter. Til og med dagligvarebutikker har disse til salgs om høsten.

Novemberkaktusen trenger ikke være en bruk og kast plante. De krever lite stell og er forholdsvis lett å få blomstring på neste høst. De er kanskje ikke så dekorative når de ikke blomstrer, men da kan de jo stå i vinduskarmen på soverommet eller i et annet passende rom.

 

Novemberkaktus har det latinske navnet Schlumbergera truncata. Det er gjort mye foredling på novemberkaktus og etterhvert er det krysset fram mange hybrider i ulike farger av hvitt, rosa og gult. Novemberkaktusen kan lett forøkes med bladstiklinger. Danning av blomsterknopper vil stimuleres av en kjøligere periode og kortere daglengde, slik at dette naturlig vil skje om høsten. I denne perioder kan planten også få litt mindre vann enn vanlig. Etter blomstring kan den vannes normalt og kanskje få litt gjødsel utpå våren. Men dette er en nøysom plante som klarer seg uten mye stell. Noen har plantene stående i stuen året rundt og får blomstring uten ytterligere tiltak. Jeg setter mine på loftet utpå ettersommeren. Der er det gjerne litt kjøligere enn i stuen hos meg. Noen ganger kan man få en gjenblomstring til andre årstider, dersom betingelsene for knoppdanning har vært til stede.

HPIM5916Novemberkaktus, Schlumbergera truncata hybrid

14 kommentarer:

 1. Får veldig lyst å kjøpa inn november kaktus når eg ser slike flotte bilder. Mykje god informasjon du deler og !!Og ja...regnet kom her og !! Ha det godt.

  SvarSlett
 2. Flott novemberkaktus! Den tofargede er fin ja. Det finnes etterhvert veldig mange fargevarianter, og det er så bra for oss som har dilla på disse.

  Jeg har mine i stua året rundt med stekende sol, og mine får ingen kjølig periode. Men de blomstrer som et uvær likevel. Jeg mistenker at de får en lang tørkeperiode midt på sommeren når jeg er mest i hagen... ;-)

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder av Schlumbergera'n! De er veldig greie planter - klarer seg nesten selv her hos meg.

  SvarSlett
 4. Nå måtte jeg bort for å sjekke mine.
  De er så greie å ha med å gjøre at jeg glemmer dem.
  Men både en hvit og en rød står med knopper.
  Åsså har jeg en gammel en, veldig lik den du viser bilder av. Den viser ikke antydning til knopper enda. Kansje fordi den henger i stua året rundt. Men den pleier å ha årviss blomstring den også.

  SvarSlett
 5. Mine hvite novemberkaktus er nettopp kommet inn i stuen etter å ha tilbrakt lang tid på soverommet.
  Flotte bilder av din novemberkaktus!

  SvarSlett
 6. Vakre planter, særlig når de har blitt noen år og begynt å utvikle stamme. Har noen små i hagen. De er dessverre magneter på snegler. Kanskje derfor de forblir små... :)
  Ha fin dag.

  SvarSlett
 7. Gode billeder.
  Smukke Kaktus.
  Tak for kigget.

  SvarSlett
 8. Så flott novemberkaktus:)
  Jeg har en hvit som kommer sener..husker ikke hva den heter,men flott den og:)
  Takk for din hyggelige kommentar hos meg:))

  SvarSlett
 9. Så söta blomster och imponerande antal på din lilla planta. Hos mig är det massor av blad och ingen blomster. Borde kanske ge den lite vatten? Gömd bakom en gardin är det inte alltid jag kommer ihåg den..

  SvarSlett
 10. Så vakker kaktus, 2 nydelige farger. Eb veldig glad i slike selv, de er så enkle og ha med å gjøre. Glemmer man de litt gjør det ingenting ;)
  Også vil jeg ønske deg en riktig god helg ;)

  SvarSlett
 11. Novemberkaktus er ein vakker blom som lyser opp i ei mørk årstid :)
  Min kjem ikkje med knoppar i år dessverre.

  Ha ein fin kveld :)

  SvarSlett
 12. Ble så inspirert av den fine novemberkaktusen din at jeg sporenstreks kjøpte meg en liknende selv. Har en som er nesten hvit, den er avblomstret, men den nyinnkjøpte står med et lovende antall knopper. Gleder meg, og tusen takk for inspirasjonen du gir. Kos deg i høstmørket :)

  SvarSlett
 13. Novemberkaktus er tingen! Det hadde vært fint her i mørket... Det er sant som du skriver at det er egentlig veldig mildt og fint!

  SvarSlett