onsdag 5. oktober 2011

Enda tomater i drivhuset.

De tidligste tomatplantene er forlengst ryddet ut av drivhuset. Men jeg har noen planter som fremdeles bærer godt. Disse ble laget som stiklinger fra de såkalte tyvene som jeg fjernet fra de tidligste plantene. Tyver er skudd som kommer i bladhjørnene og som fjernes etterhvert på mange tomattyper. Tyvene fjernes ikke på busktomater. Disse tyvene er ferdige små stiklinger og de setter lett røtter. Jeg setter de rett i jord med en plastpose over potten i starten.

HPIM5946 HPIM5948 HPIM5949

Utover høsten blir det kjøligere og fuktigere luft i drivhuset. Da får jeg nesten alltid problem med gråskimmel på eldre planter. Disse nyere plantene laget av tyver klarer seg en stund enda. Jeg har ikke hatt på varme i drivhuset enda, men en vifte sirkulerer luften. Den står på hele sommeren.  De dagene det er oppholdsvær setter jeg gjerne døren åpen for ekstra utlufting.

HPIM5943 HPIM5951

Jeg har nå tre ulike cherrytomater som stadig modnes. Det er Sungold, Gardner's Delight og Favoritta. Disse tre har jeg stort sett hvert år. De grønne tomatene på det siste bildet er Shirley F1. Det er en vanlig spisetomat, men jeg vet ikke om disse vil rekke å modnes i høst.

Neste år skal jeg prøve noen nye sorter. Jeg har bestilt frø her hos Elisabeth som dyrker uendelig mange spennende tomatsorter og har egen tomatblogg .

15 kommentarer:

 1. Dette såg jo freistande deilig ut. Må vera kjekt å plukka sjølvdyrka tomater. Beundrer innsatsen som ligger bak !!

  SvarSlett
 2. Ser ut som du har hatt en vellykket tomatsesong, Mariann :)
  Hos meg har den vært helt elendig, dessverre.
  Veldig kjekt at det går an å lage nye tomatplanter av tyvene, det visste jeg ikke fra før, men har lest om det på flere blogger i år. Fin måte å forlenge tomatsesongen på! Skal prøve det neste sommer jeg også.

  Ha en fin onsdagskveld :)

  SvarSlett
 3. Jeg blir alltid imponert over drivhusavlinger. Så hyggelig det må være å høste egne tomater.

  SvarSlett
 4. Heisann1

  Så fine tomatene dine er! Jeg høsta også inn noen i dag - ikke rare greiene. De fleste råtner på stengelen. Det er altfor mye fuktighet i drivhuset, og lite sol har det vært i sommer også. Drivhuset ligger dessuten litt skyggefullt til.

  SvarSlett
 5. Mmmmm så mange fristende tomater! Veldig smart å ta stiklinger av tomatene, når de setter så lett røtter:) Det kan jo være en fin vertinnegave:) Heldigen deg som har eget drivhus..Jeg går stadig og drømmer om ett..:) Tomater er jo en supersunn frukt! Bare å fråtse i seg:) Klem Ellen.

  SvarSlett
 6. Vilka fina tomatplantor du har!!! Massor med mogna och ännu inte mogna tomater. De blir goda som pålägg på en spisbrödsskiva!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  Jag har helt glömt bort hur svårt, eller lätt det är att odla palettblad, men jag kan tänka mig, att de inte gillar regn.

  SvarSlett
 7. Ååå så mange gode tomater...min tomatsesong ble heller brgredlig...slik er det når en ikke har veksthus....håper på et :)

  SvarSlett
 8. Ja nu måste det vara extra tasksamt med drivhus när utevädret inte längre räcker. Men jag har faktiskt fortfarande några tomater utanför terrassedörren, otroligt. Men idag är det kallt, brr.
  Ha det fint :)

  SvarSlett
 9. Så flotte tomater du har. Mine siste ble aldri modne, og det er første gang. Må skyldes den elendige sommeren/høsten. Ha en fin helg!

  SvarSlett
 10. Disse så da utrolig flotte ut. Greitt å forlenge sensongen så mye som mulig.
  De siste mine måtte høstes grønne, men de modnes på kjøkkenvenken, og er riktig så gode de og.
  Ha en fin dag

  SvarSlett
 11. Det var mye flotte tomater! Lurt å bruke tyvene! Håper det tar litt tid før kulda kommer på ordentlig!

  SvarSlett
 12. Mmm, ser ut til å vere gode tomater :)

  SvarSlett
 13. Du har många härliga tomatplantor i ditt växthus. Egenodlat är gott :=)
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvarSlett
 14. Hej!
  Det är första gången jag försöker övervintra Commelinans knölar. Men det skall säkert gå bra.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 15. Så deilig å kunne høste av egen avling! Har ikke prøvd meg på grønnsaker, men er litt fristet. Problemet er at jeg har litt dårlig med plass til drivhus. Får se om det blir i fremtiden :)

  Klem og fin kveld videre :)

  SvarSlett