mandag 26. september 2011

Cyclamen persicum, alpefiol

 

HPIM5915Cyclamen persicum, alpefiol

I dag er det skikkelig innevær. Regn og vind, men fremdeles ganske mildt. Da passer det å vise noen stueplanter. Jeg kjøpte to småblomstrede alpefioler før jul i fjor. De blomstret flott da, men utpå nyåret avtok blomstringen og etterhvert visnet de ned. Jeg har aldri hatt hell med å få alpefioler til å blomstre på nytt, men disse ble nå stående i kjøkkenvinduet likevel. Utpå våren så jeg antydning til nye blader. Jeg pottet om knollene og begynte å vanne forsiktig. Det gjorde susen. Først kom det masse blader og knopper.

HPIM5906 HPIM5911

Etterhvert startet blomstringen og den har bare fortsatt. Plantene har blomstret og blomstret hele sommeren. De har stått i kjøkkenvinduet mot vest hele tiden. Bare flyttet bort på kjøkkenbordet de ettermiddagene det var sol, og det har ikke vært så ofte denne sommeren.

HPIM5899Cyclamen persicum, alpefiol

Jeg lar jorden tørke nesten ut, før jeg vanner underfra. Det vil si at noen ganger slår jeg bare litt lunkent vann ned i potteskjuleren. Da er det viktig å sjekke at alt vannet blir sugd opp i løpet av noen timer. Andre ganger setter jeg potten over i en skål med vann og lar den trekke noen timer før jeg setter den tilbake i potteskjuleren. Plantene har fått gjødsel noen få ganger i løpet av sommeren.

HPIM5897Cyclamen persicum, alpefiol

Plantene har vokst noe og er blitt litt kraftigere enn de var i utgangspunktet. Men blomster og blader er fremdeles mindre enn hos alpefiol av vanlig størrelse.

9 kommentarer:

 1. Så flotte hvite Alpefioler du har fått til å blomstre igjen! Det var en grei oppskrift på hvordan overleve Alpefioler.
  Er enig at i høstværet gjør at inneplantene kommer mer i forgrunnen når det regner som verst, flotte bilder.

  Ønsker deg en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 2. Bare innrøm det, du har irrgrønne fingre! :) Jeg har ikke tall på hvor mange som har blitt edelkompost hos meg i årenes løp. Men jeg gir meg aldri og kjøper nye HVERT år... :) Dog, et par stykker har faktisk levd i hagen noen år, av de småblomstrende. De store vil ikke.

  SvarSlett
 3. Så flotte alpefioler, de var virkelig et syn! Artig at du har fått de til å blomstre igjen :) Jeg har hatt alpefioler tidligere, men de har svunnet hen. Prøvde også å plante noen små i hagen for noen år siden, men de ble også borte.

  Takk for fine tips til stell av alpefioler :)

  SvarSlett
 4. Så flink du har vært som har fått alpefiol til å blomstre igjen. Jeg har gitt de helt opp...

  SvarSlett
 5. Vilken vacker ren vitfärg. Så kul att du klarade få dom att blomma igen :)

  SvarSlett
 6. Så flink du har vore som har fått dette til!

  Kjekt med fine blommar inne når det er surt og lite utlokkande :)

  SvarSlett
 7. Det var moro! Alpefiolene er så pene. Jeg må prøve jeg også!

  SvarSlett
 8. Så nydelige Alpefioler du har,
  og tenk at du får dem til å blomstre på nytt♥
  Jeg har aldri fått dem til, og har gitt opp å kjøpe dem.Kanskje jeg får prøve oppskriften din:))
  En fin uke til deg :0))

  SvarSlett
 9. Så vakker! ♥ Tusen takk for kommentar, koseleg! Ja, eg gledar meg veldig til våren :) Takk, håpar du har fint vèr der du er òg! Klem Lina

  SvarSlett