onsdag 24. november 2010

Chirita tamiana

Chirita er en slekt med over 150 arter som tilhører familien Gesneriaceae. Den er dermed i slekt med både Saintpaulia (St. Paulia), Achimenes (Brita i skogen/skjevkrone), Sinningia speciosa (gloxinia) og Streptocarpus (vrifrukt). Chirita tamiana er en forholdsvis ny plante i handelen og den kommer opprinnelig fra Vietnam. Bladene minner veldig om bladene til St. Paulia, og blomstene som er hvite med blålilla striper i svelget, ser ut som små Streptocarpusblomster.HPIM4860Chirita tamiana er en av de enkleste Chiritaer å dyrke. Jorden bør være godt drenert, la den tørke litt opp mellom hver vanning. Gi gjerne vann på skålen, kaldt vann på bladene kan gi flekker. La den stå lyst, men ikke i direkte sollys. Nå vinterstid står min i vestvinduet. Formering kan skje med frø eller bladstiklinger. Knip av de visne blomstene hvis du ikke ønsker at den skal utvikle frø.HPIM4858

8 kommentarer:

 1. Jeg så akkurat sånne på det lokale gartneriet. De er kjempesøte! Fint at du fortalte litt om de :)

  SvarSlett
 2. Takk for hilsen fra deg i bloggen min!

  Så nydelig plante! Skulle gjerne hatt en slik, ja.

  Klem fra Bente

  SvarSlett
 3. hehe, det der så ut som en st. paulie med strectocarpusblomster stukket nedi... Artig sak, den skal jeg jammen se etter på butikken :)

  St pauli er jo kjempegrei å ha med å gjøre, så om denne ligner så må det jo gå bra :)

  SvarSlett
 4. Oj, jag skulle precis säga som Anne, det ser ju ut som en blandning av st paula och streptocarpusen. en jättesöt blomma tycker jag :)

  SvarSlett
 5. Så vakker! Den skal jeg jamen være på utkikk etter.

  SvarSlett
 6. Så vakker den var - og helt ukjent for meg! Jeg er enig med flere andre her at den på bladverket ser ut som en St. Paulie :-D
  Ha en fortsatt riktig fin førjulstid!

  SvarSlett
 7. Googla denne planten, og kom til din blogg. Takk for dyrkningsveiledning. Kjøpte to stk. i dag. Knallsøte planter! :)

  SvarSlett