onsdag 8. september 2010

Fantastisk deilig sensommer

Det står til liv, selv om jeg ikke har vært så flittig på bloggen i det siste. Mye å rekke over for tiden og da har jeg heller brukt ledige stunder ute i hagen. Vi har hatt sol og dagtemperaturer på 18-22 grader den siste uken, det er bare til å nyte. Og det er i grunnen det jeg gjør, har ikke noen store prosjekter på gang. Jeg luker litt, lukter på en lilje, beundrer en rose og drømmer litt om hva jeg skal gjøre til neste år.

HPIM4555a HPIM4556a Dette er Lilium Montreal, en orientalsk lilje og en av de seineste liljene som blomstrer hos meg. I år har jeg ikke vært plaget med liljebiller. Jeg har kun sett to stykker og de fikk ikke noe langt liv her i hagen.

HPIM4550a HPIM4551a  Enda en hvit lilje. Denne var feilmerket og jeg skulle gjerne hatt riktig navn. Knoppene er ganske karakteristiske, så den skulle vel ikke være helt umulig å identifisere. Tar gjerne imot forslag.

HPIM4577aSiden jeg er i det hvite hjørnet, tar jeg med denne kritthvite høstfloksen, Phlox paniculata. Den blomstrer så flott akkurat nå.

 HPIM4561aHPIM4560a Frøstjernen, Thalictrum delavayi 'Hewitt’s Double', på norsk kalt vingefrøstjerne, blomstrer også nå med mange små fylte blomster. En sky av rosa blomster som svever over bedet.

HPIM4573a HPIM4584a Avslutter med to blå. Den første er Eryngium planum, hagestikle. Den har en spesiell blåfarge, nesten litt metallisk i fargen. Til slutt Passiflora caerulea, pasjonsblomst. Den har blomstrer jevnt og trutt siden i vår. Den har hatt en del frukter også, men det er ikke den spiselige typen. Fant et modent frø i en av fruktene, eller kanskje jeg heller skal kalle det frøkapsel. Denne planten står i potte og overvintrer i drivhuset.

7 kommentarer:

 1. Nydelig blomstring hos deg. De hvite liljene er flotte, de blomstrer også hos meg. Akeleiefrøstjernen er ukjent for meg, men nydelig. Må nok forske litt mere på den..

  SvarSlett
 2. Ja, det er fine dagar no. Og det var godt dei kom for hagegleda hos meg var omtrent vekke etter denne sommaren. Den øverste lilja var utrolig fin! Sjølv ventar eg på at min kvite Casablanca skal opne seg, alt er jo så seint i år. Og den kvite haustfloksen min har hjorten ete...

  SvarSlett
 3. Parkvegens Hageglede: Her må jeg korrigere meg selv. Det korrekte norske navnet på Thalictrum delavayi skal være vingefrøstjerne.
  Elisa: Vi har vært så heldig å slippe unna særlige skader fra hjorten i år. Bare litt småspising på plommetrærne og det er helt i orden.

  SvarSlett
 4. Nydelig blomstring hos deg! det er så flott at vi kan ha det nå på høsten! I år (eller i fjor) har jeg vært flink å planlegge blomstring gjennom hele sesongen! Det er jeg glad for nå =)

  SvarSlett
 5. Hewitt's doble är bare underbar, den står högt på min önskelista, men ack så dyr...Jag får njuta min enkla i stället. Så liljor, så mycket vackert, vit och blå blomstring hos dig ser jag, hos ig ser du ut att bara vara rosa-lila, har väl bommat i planläggningen. Det gäller att njuta så länge man kan, snart är det över, men en månad till kan vi väl hoppas på..
  Fortsätt njuta härliga septemberdagar i hagen :)

  SvarSlett
 6. Ja nå er det om igjen å nyte siste rest av de flotte dagene. Ser ut til å bli en fin dag her også i dag. Nydelige liljer du har:) Og pasjonsblomsten er jo veldig vakker, nå er jeg jo litt svakt for blått:)) Klem

  SvarSlett
 7. Jeg søkte og kom på din side om "Hagestikle"...den er herlig, virkelig en favoritt. Jeg fotograferte min i dag, og skal bruke den som dagens bilde på August-festen-Akam fotoforum. Du har mange flotte planter Mariann...takk for titten.

  SvarSlett