mandag 2. november 2009

Novemberkaktus

I dag har det vært skikkelig innevær her hos oss. Kraftig vind og utover dagen har det også begynt å regne. Temperaturen kan vi ikke klage på, 12-13 grader idag, så det er mildt for november.HPIM3339

 

Bra at det er noe å glede seg over inne. Jeg har fått mer og mer sans for de såkalte høytidskaktusene. Til de hører novemberkaktus (Schlumbergera truncata, hybrider) , julekaktus (Schlumbergera x buckleyii) , påskekaktus (Rhipsalidopsis gaertnerii) og pinsekaktus (Rhipsalidopsis rosea).

Her er en flott artikkel av Paul S. Brunelle som beskriver de ulike høytidskaktusene.

 

schlumbergera red 1722Novemberkaktus finnes i ulike farger og selges i butikkene i disse dager. Desverre er det ikke vanlig at de er merket med sortsnavn.

En periode med lavere temperatur om høsten vil stimulere danningen av blomsterknopper.

De er lett å  lage nye planter av bladledd om våren.

 

 

Dette er nok en av de forholdsvis nyere hybridene og denne planten kjøpte jeg i 2007, så det er tredje gang den blomstrer hos meg. Fargen er gul/fersken med innslag av rosa og kan variere litt fra år til år, litt avhengig av lys og temperatur. Blomstene er forholdsvis lys i fargen med det samme de åpner seg og blir mer mettet i fargen etterhvert. Dette er den første novemberkaktusen som blomstrer hos meg i år.

HPIM3345

7 kommentarer:

 1. Den fargen har jeg også på en jeg har her i stua som blomstrer nå. Har også en helt hvit og en rosa. Den hvite har mer eller mindre blomstret siden i vår. De er i hvertfall veldig koselige blomster som lyser opp nå i mørket!

  SvarSlett
 2. Jeg så på kaktus i går og syntes de var for grelle i fargen, men den der var lekker. Nå tror jeg jammen jeg skal legge ut ei bytteliste på bloggen min snart : D

  SvarSlett
 3. Jeg liker også novemberkaktuser og har to hvite som trofast blomstrer hvert år. De er lettstelte og gir farge i en mørk årstid.

  SvarSlett
 4. Hmm! Funderte faktisk over en hvit på vårt lokale Mega i går. Kanskje den kan overleve våre ørkenlignende vinduskarmer?

  SvarSlett
 5. Skikkelig fine de der egentlig. Får mer og mer sansen for de.
  Inneplanter hos meg er ingen hit. Men sukkulenter pleier jeg å få til. Kanskje jeg skulle prøve meg på en slik?

  SvarSlett
 6. Min står i knopp. Jeg våger nesten ikke røre den og vanner forsiktig når det trengs, for jeg er livredd for at den skal kaste knoppene.

  SvarSlett
 7. Det er flott med kaktuser som blomstrer når de skal, men mine har ikke gjort det ;o) Jeg er nok ikke flink nok til å drive de i tide! For øyeblikket har jeg ingen, men mulig de finner veien hit når det nærmer seg jul! Jeg kan huske at de ikke skulle flyttes når de hadde begynt å få knopper, for da var risken stor for at de mistet dem! Lykke til med blomstringen! Den der var nydelig!

  SvarSlett