tirsdag 12. november 2013

Jasminum sambac, arabisk jasmin

Nå har den første frosten vært her. Det var minusgrader natt til søndag og mandag. Det meste av overvintringsplanter ble ryddet inn i drivhuset på søndag. Da hadde vi solskinn og nydelig vær. Men det ble med den ene dagen, allerede mandag ble det mildvær og regn igjen. Etterhvert blåste det opp til kuling og storm utsatte steder . Kunstgresset som var rullet ut, klart for legging på den lokale idrettsbanen, ble  løftet opp og blåste bortover. Vinden var varslet, så jeg hadde fått det meste av løsøre i hus.  I dag er det fremdeles litt vind og kraftige regn- og haglebyger.

 

Jasminum sambac

Dette er en ny potteplante for meg i år. Jeg fikk den som en rotet stikling gjennom et plantebytte i sommer. Den lille planten har vokst og allerede rukket å blomstre to ganger siden det.

DSC_0234Jasminum sambac 'Maid of Orleans'

Jasminum tilhører oljetrefamilien, Oleaceae. Den kommer fra tropiske og subtropiske områder. De fleste artene har hvite, duftende blomster.

DSC_0492Jasminum sambac 'Maid of Orleans'

Jasminum sambac, arabisk jasmin, kommer fra tropiske strøk der den kan bli en busk på 2 – 3 meter. Den er eviggrønn, det betyr at den beholder bladene året rundt. Den trives godt som potteplante og kan stå i stuetemperatur hele året. Jasminum sambac trenger ingen kjølig vinterhvile for å blomstre, men foretrekker en temperatur over 15 grader. Får den bra med lys og god temperatur kan den blomstre med jevne mellomrom mer eller mindre hele året. Blomstene dufter intenst av sjasmin. Hver blomst står bare rundt et døgn før de faller av. Det finnes flere sorter. Jeg har funnet ut at min er 'Maid of Orleans'.

DSC_0496Jasminum sambac 'Maid of Orleans'

Jasminum sambac trives med å tørke lett opp mellom hver vanning. Den kan beskjæres om våren for å begrense størrelsen og beholde en fin form.

12 kommentarer:

 1. Jeg kan formelig kjenne den deilige duften når jeg ser på bildene dine : ) Nå står lavtrykkene i kø der ute i havet så det er bare å nyte dagene innomhus : ) Ha en flott ny uke!

  SvarSlett
 2. Fine bilder av jasminen, og den er ny for meg også.

  SvarSlett
 3. Vakker plante med mange gode egenskaper. Jasminlukt i stua, wow for en luksus da gitt. Ønskerdeg en fin onsdag.

  SvarSlett
 4. så vakker den var! Høres ut som en forholdsvis grei stueplante. Fristende med Jasminduft i stua!

  SvarSlett
 5. Spennende med ny Jasminum Sambac som blomstrer og lukter deilig. Inneplantene er alltid mye hyggeligere når hagesesongen er over.
  Her er også skiftende vær og temperatur, typisk høstvær.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 6. Så flott den er! Den har jeg aldri hørt om før. Det høres herlig ut med en sånn duft i stua!

  SvarSlett
 7. Du så vakker den var. Den skal jeg huske til neste gang jeg skal i blomsterbutikken eller på hagesenteret. Hvordan har det gått med deg i dag, hører det er et skikkelig uvær. Huff og huff, du får holde på hatten. Ha en fin helg.

  SvarSlett
 8. Så utrolig yndig den var. Og så deilig duft den må ha. Den var helt ny for meg.

  SvarSlett
 9. Denne frøkna fra Orleans ser vakker ut du. Høres ut som en kjekk plante også. Ønsker deg en fin helg. Arbeidshelg her i gården.
  Klemz

  SvarSlett
 10. Så fin den var! Flotte bilder!
  Den var ny for meg også. Kjekt med noen planter som ikke trenger kjølig overvintring. Jeg ser ut til å dra på meg en hel del som trenger nettopp det ;-)

  SvarSlett
 11. Vakker blomst.Ha en fin dag! Anne

  SvarSlett