lørdag 30. november 2013

Hjemmelaget fuglemat og en Phalaenopsis

Jeg har i flere år laget hjemmelaget fuglemat til småfuglene. De siste årene har jeg laget fettkartonger. Det vil si at jeg har fylt en fettblanding i melkekartonger. Fuglene har vært begeistret for den hjemmelagde maten, så det har fungert helt utmerket. Det eneste problemet har vært at det ikke har vært så pent å se på selve melkekartongene. Derfor har jeg studert på hvordan jeg kunne løse dette på en bedre måte. I år kjøpte jeg derfor en fuglemater beregnet på meiseboller. Selve fettblokken ble støpt i en tom Pringlesboks. Da passet den akkurat i materen.

DSC_0569

Fettblokken består av: Flott matfett ( 500g til en Pringlesboks), solsikkekjerner, hakkede mandler og lettkokte havregryn. Noen ganger tilsetter jeg hasselnøtter, valnøtter, kokosmasse eller kornblanding, gjerne med tørket frukt, men uten tilsatt salt eller sukker. Pringlesboksen ble kledd med en plastpose før jeg helte fettblandingen i, rett og slett for å få fettblokken ut av boksen etterpå. Da kunne jeg trekke den ut ved hjelp av posen.

Dette var et forsøksprosjekt, men jeg kommer nok til å kjøpe en mater til av samme type. Småfuglene koser seg, så foreløpig ser dette ut til å fungere bra.

Flere av de gamle Phalaenopsisene mine har kommet med nye blomsterstengler i høst. De satte tydeligvis pris på regelmessig vanning og gjødsling i sommer. Denne hvite er den første som blomstrer.

DSC_0573

Rent helsemessig er det også på sin plass med en aldri så liten feiring nå. Jeg hadde siste cellegiftkur denne uken. Etter nesten et halvt år med jevnlige cellegiftkurer, skal jeg nå bruke vinteren på å hente meg inn igjen. Jeg er glad for å være ferdig med behandlingen, og gleder meg til gradvis å bli meg selv igjen.

12 kommentarer:

 1. Gratulerer så mye med endt cellegiftkur! Jeg har tenkt på deg mange ganger om hvordan det går med deg. Godt å høre at det går fremover! Nydelig hvit phalaenopsis! De er så vakre. Jeg har en lilla som har blomstret i 11 mnd. De er lette å få til :-)

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 2. Detvar en fin fuglemater!spennende å se hvilke småfugl som besøker deg fremover!Det er mangen sjeldenheter i byen:)Blant annet snøspurv,vandrefalk og jernspurven!så følg med!:))
  Må også si at vi gleder oss til du kommer på jobb i gjen,du har vært dypt savnet her !

  Kos deg masse med familie og deg selv.Klem fraAnita

  SvarSlett
 3. Hei Mariann! Jeg får gåsehud av å lese at nå handler det om å komme seg igjen. Sola snur snart og om ikke altfor lenge er det vår.
  Fuglemateren din er en genistrek! God helg! Anne

  SvarSlett
 4. Du er flink som lager som lager fuglematen selv! Jeg lar meg imponere : ) Her må nok småfuglene nøye seg med ferdigmat enn så lenge. Leit å høre at du har vært syk og samtidig flott at du er ferdig med kuren! Ønsker deg god bedring og at kroppen kommer seg raskt etter kuren! Klem. Marit

  SvarSlett
 5. Godt du er ferdig med cellegift, og hyggelig at Phalaenopsisen var klar til feiringen! Håper du får masse krefter igjen fort! De er så nydelige de storblomstrete hvite phalaenopsisene. Likte fuglematerprinsippet - det var en veldig god ide, for den var pen den materen!

  SvarSlett
 6. Så smart og flott fuglemater!
  Litt av en gjenblomstring du har fått på Phalaenopsis'en - imponerende!
  Så fin nyhet - på plass med en feiring :-) Håper du får energien raskt tilbake igjen!

  SvarSlett
 7. Så koselige bilder du har i headingen din nå. Smart fuglemater for en glede for småfuglene. Så mange flotte blomster på din Phalaenopsis, tror jeg må skaffe meg gjødsel til mine.

  Så godt å høre at du er ferdig med cellekurene dine, håper det går bra med deg fremover.

  Ha en fin førjulsuke!

  SvarSlett
 8. Super ide å lage fuglematen i pringlesboks. Eg har same fuglemataren som du men eg har laga maten i koppar og hatt nedi. No skal eg gjer som du!!!!!! Det såg heilt perfekt ut og fuglane likar mykje bedre heimelaga mat.
  Kjekt å høyre at du er ferdig med cellegiftkuren og eg ønskjer deg alt godt framover. Håper forma stig.
  Klem frå MarJE.

  SvarSlett
 9. Så flott tips med pringelboks som mal!
  Og det er jo mye mer populært med hjemmelaget mat også hos fuglene:))

  SvarSlett
 10. Som andre skriver, helt genialt å lage fuglematen i en pringlesboks! Har prøvd litt diverse selv, med flasker o.l, men ikke noen som har passet så godt. Dette ser jo ut til å være midt i blinken!

  SvarSlett
 11. Glad for å høre at du har begynt på et bedre kapittel i livet. Nå må du bare ta vare på deg selv. Den materen var riktig lur. Så så fast og fin ut også. Håper du får masse besøk av småfugler på den. Ønsker deg en fin adventstid.
  Klem

  SvarSlett
 12. Ååå..så fine bilder og koselig blogg du har! Takk for titten og velkommen til min!

  SvarSlett