lørdag 18. august 2012

Markens grøde – tomater og hvitløk

Jeg gir hvert år plass til litt grønsaker i hagen. Det har vært veldig varierende hvor mange sorter jeg har dyrket, men noen må jeg ha hvert år. Tomater og hvitløk har blitt noen av de faste. Vanlig gul løk har jeg noen år fått svært god avling av. Men i år var den ferdige løken av omtrent samme størrelse som setteløken jeg satte ned i vår. Mistenker at det ble litt for mager jord der de stod.

DSC_0120 DSC_0121

Tomater har jeg hatt hvert år siden drivhuset kom på plass. Nå kan jeg høste modne tomater hver dag. Jeg prøver hvert år ut noen nye sorter. De beste får bli med videre. Gardner’s Delight, Sungold og Favoritta har jeg stort sett hvert år. Det er søte og gode cherrytomater.

DSC_0093 DSC_0094

En av de nye i år, er Bull’s heart. Det er en bifftomat, en gammel frøekte sort. Den gav veldig store tomater med en forbausende god smak. Den blir med videre til neste år.

DSC_0895Den minste, Spite, 5 gram og den største, Bull’s heart, 470 gram

Det meste av hvitløken er nå høstet inn. Jeg har flere sorter, både softnecks som man kan lage løkflette av, og hardnecks, også kalt slangehvitløk. Slangehvitløkene får småløk i toppen, omtrent som luftløk. Disse småløkene kan også plantes ut. De vil da bruke to år på å danne en vanlig hvitløk med fedd. Det første året dannes en liten hvitløk uten fedd, som en liten kinesisk hvitløk.

DSC_0123

Jeg setter hvitløksfedd om høsten, oftest i oktober. Men i fjor ble de ikke satt ned før i november. De skal helst røte seg før frosten kommer, men ikke vokse så altfor mye over bakken om høsten.

DSC_0127

Hvitløken vokser bra på ettersommeren, så jeg venter lengst mulig med å høste. Samtidig bør man ikke vente for lenge for da vil skallet rundt feddene forsvinne. Det er lurt å følge med etterhvert som de grønne bladene begynner å visne. Det må minst to friske grønne blader til for å dekke feddene med et lag. Et passende tidspunkt å høste på, er når det er 4-5 grønne blader igjen.

23 kommentarer:

 1. Flotte tomater og hvitløk du har i hagen! Jeg synes du har fått en fin avling i år :-)

  SvarSlett
 2. Flotte tomater og hvitløk. Jeg har ikke drivhus, så med en heller kald sommer er ikke solveggtomatene klare enda. (Kanskje de ikke skjønte at de sto i solveggen...) Takk for tipset om høstetid for hvitløk. Fikk nok mine litt for sent opp i år, men det er da hvitløk i hvertfall! Anne Kari

  SvarSlett
 3. Så flott avling! I høst må jeg bare prøve(=huske) å sette hvitløk.

  SvarSlett
 4. Jeg liker så godt innlegg med gode råd. Jeg drømmer om egne avlinger av både tomater og løk - om noen år.

  SvarSlett
 5. Stillige hvitløk. Får bilder av engelske grønnsaksutstillinger på netthinnen. I vårt drivhus er det også mye tomater, men de trenger litt mere sol for å få den rette fargen. Ingen ting er som å plukke tomater rett fra busken og inn i munnen.

  SvarSlett
 6. Hei Mariann, takk for hyggeleg kommentar på bloggen min. Tenkjer kvart år at eg skal prøve meg på kvitløk og her hadde du skrive så nyttig om hausting. Kor kjøper du kvitløksfedda som du set ned om hausten? Kanskje det vert i år eg skal prøve meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Desverre er det ikke så enkelt å få tak i setteløk av hvitløk om høsten. Jeg var på jakt i flere år, uten å finne noe i Norge. Jeg startet med hvitløk kjøpt i et hagesenter om våren. Min erfaring er at vårplanting gir mindre og dårligere utviklede løker, så jeg gikk over til å sette de om høsten. Så fikk jeg byttet til meg yngleløk av såkalt slangehvitløk. Senere har jeg kjøpt fra Åke Truedsson i Sverige og Camilla Plum i Danmark. Nå bruker jeg min egen løk til setteløk.

   Slett
 7. Wow, så mye snadder du har i hagen din. Hvitløk skal jammen jeg også prøve til neste år, må bare huske å sette feddene irå da ;)))

  SvarSlett
 8. Flotte tomater og hvitløk du har avlet frem! Så fint du deler erfaringer og tips :-)

  SvarSlett
 9. Imponerende! Jeg må si det så fristende ut med selvdyrkede tomater :) Jeg plaide også å ha noen planter, men det ble liksom aldri den helt store avlingen av det.. Var nok ikke flink nok å gjødsle. God søndag!

  SvarSlett
 10. Så flott avling, fint med hvitløksleksjonen, der lærte jeg noe. Skal gjøre et forsøk på hvitløk om jeg får tak i setteløk. De skal egentlig settes nå, eller? Drivhus bestilles i morgen så det blir gøy til neste år med tomater og andre drivhusvekster som ikke greier seg her utendørs.

  SvarSlett
 11. Fantastiskt fina tomater du har!! Ett par 'Bulls heart' skulle jag kunna sätta i mig direkt!! Fint när man kan skörda från sitt eget skafferi!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 12. Imponerende avling må jeg si. Jeg lykkes sjelden med hvitløk, og i år kom de ikke opp i det hele tatt :-( jeg får prøve igjen til høsten. Hvor kjøper du setteløk forresten?
  Ser du har flere av de sortene tomater som jeg også har. Bulls Heart prøvde jeg for første gang i år. Visst ble de store, men de ble så bløte og smaker ikke godt. Lurer på hva jeg gjorde galt?
  Angående kommentar i bloggen min, I år skal jeg ta vare på noen av de peneste Dahliaknollene. Håper bare det ikke går i glemmeboken når høsten kommer.

  God søndag til deg også :-)

  SvarSlett
 13. Nå først leste jeg kommentaren over ang. hvor du kjøpte setteløk :-)

  SvarSlett
 14. Kjekt å kunne høste fra egen hage, flotte tomater og hvitløk.

  Ønsker deg fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 15. Så flott avling! De store tomatene er jo rå, d gulre ser fristende ut også. Tomater kan jeg nok ikke dyrke i feriehagen, det blir nok for tørt uten tilsyn, selv om det skulle regne. Men løk har jeg lyst til å prøve! Alt av Allium skal jo dessuten holde rådyrene unna, så kanskje en hvitløk her og der i bedene kan være en idé. Hadde tenkt gressløk, men kan jo like godt ha litt variasjon. Lukter det mye av lauvet på hvitløk, eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg merker jo ikke så mye lukt av hvitløklauvet ute i hagen. Men nå ligger løkene til tørk inne, og det lukter intenst av hvitløk i hele rommet. Hvitløk er dessuten veldig grei å ha med å gjøre, ikke noe dulling og dilling med den.

   Slett
 16. Oi, det må eg seie var litt av ei avling! eg gler meg til me skal skaffe drivhus, berre synd det er nokre år til. Men kvitløk kan me jo ha no, eg skal jammen prøve å få tak i skikkelige setteløk denne hausten.

  SvarSlett
 17. Mmm, ja her var det bilde av mykje godt :)

  SvarSlett
 18. Vi har også både hvitløk og tomater men ikke så imponerende fangst som din! nydelige bilder av tomatene, man får bare lyst til å plukke:) Ha en flott dag!

  SvarSlett
 19. OjOjOj for en imponerende avling hvitløk og tomater! Både hvitløk og tomater er jo såå godt. Skal gå på jakt etter setteløk i alle lokale hagesenter nå i høst:) Fin helg til deg! Klem Ellen

  SvarSlett
 20. Hei! Hvordan fletter du hvitløken? Har prøvd selv, men har ikke rette teknikken, tror jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan søke på "garlic braid" på google. Der finner du mange oppskrifter på hvordan du kan lage løkfletter.

   Slett