søndag 22. april 2012

Iris formosana

CIMG0234 Iris formosana

Jeg  fikk en liten plante av Iris formosana i fjor vinter. Den vokste raskt og ble delt i to potter om våren. Plantene vokste bra i fjor sommer, men blomstret ikke. Jeg tok de inn i drivhuset utpå høsten. Der har de stått grønne i hele vinter, og i vår kom de med knopper.

HPIM6290 HPIM6291 CIMG0232

Når jeg kom hjem etter påskeferien hadde de første blomstene slått ut. Hver blomst står ikke så lenge, men det kommer stadig nye blomster.

HPIM6284 HPIM6293

Iris formosana sprer seg med utløpere og kan være invasiv i varmere strøk. Det er vel tvilsomt om den klarer overvintring ute i Norge. Mine planter er så store nå at jeg kan sette igjen en plante ute til høsten. Så får jeg se hvordan det går.

Dette innlegget er tilegnet minnet om Vidar, Orchis, i Portugal. Det var han som ga meg denne planten i fjor vinter. Det var rart å komme hjem fra påskeferie og se at planten blomstret for første gang, samtidig som jeg fikk vite at Vidar døde brått i begynnelsen av påsken. Vidar var aktiv i bloggverden og på hageforum. Han var et oppkomme av kunnskap som han gjerne delte med oss andre. Han delte også raust både frø og planter, så det er nok mange som har en plante som kommer fra han. På bloggen var han alltid raus med kommentarer og gode ord. Han vil bli savnet. Vidar er borte, men han lever med meg videre i minnet.

12 kommentarer:

 1. Hei! Den der var utrolig vakker! Nydelig blomst, og synes også bladverket er flott, men kanskje det blir mindre frodig om den står ute. Og så rart, jeg tenkte faktisk på Orchis da jeg så bildene, sikkert fordi planten så litt sydover ut. Så fint å tilegnet innlegget til ham! Ha en god uke!

  SvarSlett
 2. Ja, dette er nok "Vidar-plante" framfor noen.
  Jeg fikk også min I. formosana fra han.

  SvarSlett
 3. For en nydelig Iris! Heldig du som har et minne om ham. Vidar var et unikum. Innleggene hans på hagforumene, og de koselige kommentarene hans på bloggen min gledet meg! Han vil bli savnet, og det er rart at han ikke er mer. Jeg kjente ham ikke personlig, men likevel på en måte!

  SvarSlett
 4. Den var jo bare helt vidunderlig! Iriser er noen flotte planter. Det er et fint minne du har der om orchis. Jeg har også to iriser som jeg fikk av han i høst, og de vil alltid minne meg om han. Det var så ufattelig den beskjeden om at han var gått bort, men vi får minnes han med glede. Det er jeg sikker på at han ville likt.

  SvarSlett
 5. Oj, en så vacker iris!!! Man lär sig alltid något nytt i bloggvärlden, jag kände inte till denna iris.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 6. Nydelig Iris formosana lekker farge og tegninger. Jeg savner også Orchis og hans blogg men har mange gode minner.

  SvarSlett
 7. Nydelig plante med gode minner med seg. Ta godt vare på den. Ha fine dager, Mariann.
  Tuaklem.

  SvarSlett
 8. Fantastisk iris..:)
  Lyngen...det er en andromeda polifolia "Nikko"
  Ha en fin uke:))

  SvarSlett
 9. Nydelig plante:)og et hyggelig minne om en du tenker godt om,
  Klem
  Liza

  SvarSlett
 10. Heisann!

  Det var rart å lese dette innlegget ditt for jeg var ofte inne på hans blogg og hentet inspirasjon og glede, men skjønte at noe måtte ha skjedd siden det brått ble slutt på innleggene. Så trist.

  Irisen er helt fantastisk, ta godt vare på dem... håper den ene klarer seg ute også!
  Ha fin søndag;:OD)

  SvarSlett
 11. Så vakker plante!! :) klem

  SvarSlett