søndag 1. august 2010

Sammenplanting og oransje lilje

HPIM4200

Denne sammenplantingen er jeg ganske fornøyd med, syns fargene harmonerer godt. Dette er en del av et bed hvor jeg har litt mørkt bladverk og blomsterfargene er i hovedsak rosa, blå/lilla og hvitt. Kun tidlig på våren er det gule blomster her. Bildet under viser den mørkbladet lønnen og Sedum 'Herbstfreude'.

HPIM4201

Denne guloransje liljen under blomstrer nå. Den ble kjøpt på hagemessen i Bergen i fjor, men var feilmerket så jeg aner ikke hva den heter. Vet ikke om det er hukommelsen som begynner å svikte, men jeg syns den er mye finere i år.

HPIM4192 HPIM4198

 HPIM4199 Problemet er at det aldri var meningen å ha oransje liljer her . Denne var en av tre løker som skulle være Mona Lisa. De to andre løkene fikk rosa blomster. Heller ikke de var Mona Lisa, men fine likevel. De blomstret i fjor også og tanken var at den oransje skulle flyttes, men jeg kom aldri så langt.

HPIM4195 Egentlig så frisker liljen litt opp her med den oransje fargen. Den lyser opp blandt de mer dempede fargene. I fjor var den oransje avblomstret lenge før de rosa startet blomstringen. Men i år er alt mye seinere og de vil overlappe hverandre i blomstringen. De rosa er allerede  i ferd med å åpne blomstene sine og da blir det fargekræsj. Knoppene på de rosa skimtes bak og til høyre for den oransje. På første og fjerde bilde i innlegget kan man se at knoppene på den rosa er i ferd med å åpne seg.  Her er et bilde av den rosa fra fjorårets blomstring. Jeg tror fremdeles at det er den oransje som må flytte. Hva ville du gjort?

HPIM3063_1

11 kommentarer:

 1. Jeg hadde flyttet den orange. Vakker sammenplantning!

  SvarSlett
 2. Jeg - som faktisk liker gult, oransje og skarprødt hadde også flyttet den oransje i denne sammenhenge. Den rosa er sterk nok i fargen til å friske opp uten å "skrike", synes jeg.

  SvarSlett
 3. Jeg stemmer også på flytting av den oransje. Nydelig sammenplanting! Jeg likte särlig at stilkene på planten i forkant matcher bladene på treet bakenfor.

  SvarSlett
 4. Bladverket er nydelig, og det er godt for øyet å kunne hvile på slike sammenplantninger i en hage.

  Liljene er kjempevakre, men den oransje kommer kanskje litt mer til sin rett et annet sted? Det er vanskelig å bedømme ut fra bilder, lettere å se det live, for jeg tror gjerne at den også frisker fint opp. Utfordringen blir som du sier når de rosa og den oransje kommer samtidig.

  Var det de svenskene som var på hagemessen i år du kjøpte løkene av i fjor? Jeg prøvde å kikke og tenke litt mens jeg var innom standen deres i år, men de var så pågående at det ble vanskelig. Og de ble sure da jeg ville kikke før jeg handlet. Da endte det selvfølgelig med at jeg ikke handlet... Hvis jeg ikke husker feil lå alle løkene løst i kasser, og da er det nok stor sjanse for at løker ble tatt opp et sted og lagt ned et annet. Det gjør det jo litt mer spennende - å se hva man har kjøpt, altså.

  SvarSlett
 5. Foreløpig er det visst størst stemning for flytting av den oransje.
  Flugo, disse ble kjøpt på fjorårets hagemesse. Da fikk jeg forståelsen av at det var et hollandsk løkfirma som var der. Det var mange ungdommer som hadde jobb på standen og de uttalte seg villig om stell og planting og det meste var helt på viddene. Løkene lå løst i kasser, men det er også positivt på den måten at man selv kan plukke sunne og kraftige løker. Selvfølgelig skjer det da at noen tar opp en løk og legger den ned igjen i feil korg. Dette var nok likevel ikke hele problemet. Kjøpte ca. 15 liljeløker og ingen var det de utga seg for å være.
  I år var jeg ikke innom hagemessen i det hele tatt.

  SvarSlett
 6. Bladene var jo kjempelekre sammen da, spenstige grønnfarger og den lekre dype burgunder.
  Jeg likte den orange mot bladverket, men når den lilla og så den rosa kom så ble det for mye fargefest for min del, men så liker jeg det litt kjedelig *ler* Jeg ville nok ha flytta enten den organge, eller de lilla og rosa.

  SvarSlett
 7. Vakker samansetting :)
  Eg ville ha flytta den oransje til "det gule bedet"(ser du nemner det i eit anna innlegg).
  Elles er eg veldig fargeglad og synest det andre er perfekt saman for min smak :)

  SvarSlett
 8. Den likte jeg! Men, orange skriker for mye ift den blå geraniumen. Hadde ikke den vært der; perfekt! Har et slik bed i samme skala selv, meget fornøyd.

  SvarSlett
 9. Orange är en av mina favoritfärger, tycker den passar bra in där, skriker ut sin närvaro, bryter liksom upp.. Men det är mig. Det brukar som regel sluta med att jag flyttar det jag inte tycker passar till slut i varje fall, jag tror nog du har bestämt dig. Fint ser det i varjefall ut.

  SvarSlett
 10. Så nydelig sammenplantinger, nydelig farger. Men den oransje liljen hadde jeg nok flyttet.

  Jeg har også noen oransje liljer som må flyttes/fjernes. Jeg kjøpte masse liljer i Amsterdam i våres og dessverre viser deg seg at en del er feilmerket. Og de som er feilmerket viser seg å være oransje alle sammen!

  SvarSlett
 11. Tusen takk for navnforslaget på Georgina mi! Tror jammen du har rett jeg, googla og det stemmer veldig godt med både blomst og bladverk :D

  SvarSlett