søndag 4. april 2010

Påskekaktus, Rhipsalidopsis gaertneri

Akkurat nå blomstrer noen av påskekaktusene hos meg, Rhipsalidopsis gaertneri. Disse tilhører de såkalte høytidskaktusene, novemberkaktus (Schlumbergera truncata, hybrider) , julekaktus (Schlumbergera x buckleyii) , påskekaktus (Rhipsalidopsis gaertneri) og pinsekaktus (Rhipsalidopsis rosea). Her har jeg skrevet om en av novemberkaktusene mine i et tidligere blogginnlegg. HPIM3771HPIM3768  HPIM3770

Påskekaktusen er litt mer småvokst enn novemberkaktusen. Bladene er avrundet , mens novemberkaktusen har karakteristiske spisser på bladene. Blomstene har også ulik form, hos påskekaktusen er de stjerneformet. Den som er på bildene over, har blomstret i flere uker.

HPIM3816 HPIM3813 HPIM3814  Den rosa over her er ny i år, syns den delikate rosafargen var så fin. Kjøpte også en ny hvit i år, selv om jeg har en større fra før. Den store har stått i stuevarmen helt siden i høst og har derfor ikke dannet blomsterknopper.

HPIM3809  HPIM3804

Påskekaktusen trenger nemlig en kjølig periode med kortere dager på høsten for å danne blomsterknopper. Den kan få normalt med vann og litt gjødsel nå i forbindelse med blomstring om våren og ved danning av nye bladledd på forsommeren. Ellers trenger den moderat med vann. Den er lett å formere ved å ta bladstiklinger.

HPIM3794 HPIM3800

9 kommentarer:

 1. Den der var jo SØT - og jeg liker ikke kaktus engang.

  SvarSlett
 2. Veldig søt den nye rosa!
  :-)

  SvarSlett
 3. Disse kaktusene for beveglige helligdager har jeg gitt opp. De for A: for lite vann og knoppene tørker ut. B: for mye vann og hele dritten råtner opp, men søte er de, hos andre.

  Dine var riktig fortryllende.

  SvarSlett
 4. Også så nydelig de blomstrer!
  Og bildene du har tatt får frem hvor vakre de er!!
  Et herlig blomstrende innlegg!
  nsker deg en strålende 2.påskedag!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 5. Kjempefine:-)
  Jeg har kastet mine, de ble så stygge etter den regnsommeren vi hadde i fjor. Ikke ble det noe særlig blomster heller.

  SvarSlett
 6. Så fine! Den lys rosa påskekatusen minnner om moren min :) Hun fikk de alltid så fint til, noe ikke jeg gjør dessverre.

  SvarSlett
 7. Fin blog, du har. Tak fordi du linker. Du er nu i min blogroll.

  Bh Claus

  SvarSlett
 8. Så fine de er! Min mor har flotte julekakuts, men de følger ikke helt kalenderen, for å si det slik. Blomstrer når de vil, og da med en fantastisk prakt. Nå har jeg tinga på avleggere :-)

  SvarSlett
 9. Jeg har en hvid,det er 10 år siden jeg fik,den er en kæmpe i dag,blomstre hvert år i foråret.

  SvarSlett