mandag 14. desember 2009

Fugler i hagen

HPIM3504  Har laget fuglemat med mye godsaker og det tok ikke lang tid før fuglene fant ut at dette var snadder. Brukte solsikkekjerner, hakkede mandler, kokosmasse , müsli og matfett. Det er for det meste kjøttmeis og blåmeis som lar seg friste av fuglematen. Heldigvis har ikke skjoren funnet ut hvordan hun kan raide matfatet i år.  I fjor fant hun ut at hvis hun tok fart og fløy i den brune fuglemateren på terassen, begynte den å svinge og da kunne det falle noen solsikkekjerner på bakken. Dette er heldigvis glemt i år. Ser også rødstrupe , svarttrost og grønnfink, men det er blåmeis og kjøttmeis som er i flertall.

 HPIM3441  

                                                                                    Kjøttmeis, Parus major

Størrelse:  14 cm/20 g. Har svart hode med hvit kinnflekk og en svart stripe nedover langs den gule undersiden. Finnes i hele Sør-Norge og et stykke nordover kysten. Liker seg på samme steder som blåmeisen og de opptrer ofte sammen i små flokker. Spiser insekter og frø som blåmeisen og i tillegg bær.
Her har kjøttmeisen hekket under takpannene på hjørnene av huset i flere år.

Blåmeis  

 HPIM3395  
Blåmeis, Parus caeruleus

Størrelse: 12 cm/11 g. Den er altså ganske mye mindre enn kjøttmeisen. Lett å kjenne på den blå flekken på toppen av hodet og det svarte båndet tvers over øyet. Finnes i hele Sør-Norge. Liker seg i skog, parker og hager. Spiser insekter og frø. Siden den får frø av meg nå, kan den gjøre gjengjeld ved å spise insekter i hagen om sommeren.

2 kommentarer:

  1. Jeg har samme matern som deg, og her er den satt på pinne i stedet for å henge, nettopp fordi skjæra fløy på den hele tiden for å få skompa ut frø.

    Blåmeisen er så nydelig en fugl, nett og pen og fine farger :)

    SvarSlett
  2. Så fine bilder du har tatt av meisene!

    SvarSlett