mandag 13. april 2009

Naturtomt, museører og rosebeskjæring.

Har vært på hytta en uke i påsken. Der har jeg ikke hage, men naturtomt med for det meste furuskog. Vi holder på å rydde litt på tomten og har saget ned endel furutrær som var blitt for store og som skygget og tok utsikt. Men det er mange igjen. Vi skal nok ta noen flere etterhvert, men nå får vi vente litt og se hvilke vi skal beholde og hvilke som skal bort. Det er mye blåbærlyng på tomten og den skal få være, sammen med noe av den andre vegetasjonen som vokser der naturlig. Har i tillegg lyst til å plante inn litt nye vekster som kan klare seg i et skogsmiljø med varierende skygge, uten å kreve altfor mye stell. Må også tenke på at det er mye hjort her, så  roseplanting er ikke noe å tenke på. Jeg lurer litt på klematis, bergklematis for eksempel, er den utsatt for hjortens interesse? Har allerede plantet en rhododendron og skal plante to til, vet at hjorten ikke spiser den. Har også satt ned noen primula saxatilis og har tenkt på noen andre typer primula som også kan passe.

             HPIM2300       HPIM2302       HPIM2305

På bildene over er noe av det som vokser i skogbunnen. Den siste begynner akkurat å dukke opp nå og den er det altfor mye av, en bregnetype som vi kalte ormegras når vi var barn. Har lyst til å tynne litt i den bestanden, men mistenker at det blir en utfordring. Tror den har noen gjenstridige røtter.

Det er også noe bjørk på tomten og med bra temperatur og litt sol i påsken, begynnte løvet å sprette. Dette må da være det stadiet som betegnes som museører på bjørken:HPIM2297

Det betyr at de er tid for rosebeskjæring og det pleier ofte å passe med påsken. Hytten ligger ikke så langt fra der jeg vokste opp, så da fikk jeg tatt  rosene i hagen der.

Jeg kom hjem fra hytten i forgårs og da regnet det hele dagen. Men i går ettermiddag kom solen frem igjen og jeg kan nesten se at det vokser og grønnes fra dag til dag. Bjørkenene har fått et tydelig skjær av grønt, plenen er grønnere i dag enn i går og i bedene bare tyter det opp. I dag skal jeg klippe rosene her også og ellers rydde i bedene. Det er sol og ser ut til å bli en nydelig vårdag.

3 kommentarer:

 1. Hvis bregna er einstape, meniner eg å ha lest at den ikkje likar å bli slått jevnleg.
  Her har eg dekka tulipanane med hønsenetting i påvente av at hjortegjerdet skal bli ferdig. Me reiser på langhelg til Paris no på torsdag, så eg lurar på om eg skal dekke litt ekstra med agrylduk også. Udyra skal ikkje få ta blomstringa mi i år!

  SvarSlett
 2. Det er godt mulig at det er den bregna. Den er egentlig ganske fin, men det er litt for mykje av den.
  Høyrest ut til at tulipanane dine er trygge når de er vekke.God tur til Paris.

  SvarSlett
 3. å du så vakkert det museørebildet var!
  Da har jeg fått lagt deg til på hagebloggerlisten :)

  SvarSlett