tirsdag 31. mars 2009

Vårtur i Arboretet, del 1

På søndag ble det overskyet og kald sur vind. men for å unngå å sovne etter middag, tok vi en tur i Arboreet på Milde. Dette er et stort område på Mildehalvøyen. Det er opparbeidet mange stier og er et fantastisk område å gå tur i.

                       HPIM2237 HPIM2238

På vei inn i området treffer vi på et spesielt vårtegn. Utenfor og inne mellom steinmurene lyser bakken blått i blått av Mildekrokus. Det er et syn å se.

Her ligger Store Milde Hovedgård. En regner at den nåværende hovedbygningen er satt opp i 1723. Den gamle overgrodde renessansehagen er prydet med steinmur, karpedam og lysthus. Verken huset eller hagen som omkranses av en steinmur, har gjennomgått noen store endringer gjennom århundrene. Buksbombusker har fått vokse fritt og er blitt store trær. De er godt over 300 år gamle og er blant de eldste i Europa. Steinmuren rundt hagen er enda eldre, sannsynligvis fra middelalderen da Milde tilhørte dominikanerklosteret  i Bergen.

Hagen på Store Milde er mest kjent for krokusblomstringen i slutten av mars hvert år. Det blålilla teppet består av en gammel krokustype som blir kalt Mildekrokus - Crocus vernus.

Det pågår nå arbeid med en restaureringsplan for den fredede hovedbygningen og opparbeiding av en sti gjennom hagen.

Vi går videre og tar litt av fra hovedstien og kan se det lyse gult på en liten gressbakke mellom trærne. I dette området er det plantet mange narcisser, men dette er den søteste og tidligste av de alle,  Narcissus cyclamineus.

                      HPIM2244 HPIM2242

4 kommentarer:

 1. Ja, det er et fantastisk sted, nesten uansett årstid. :-)

  SvarSlett
 2. Det var krokusteppet sitt det tenker jeg!
  Og ursøte påpskeliljer. Spørs om man skulle etablere en liten koloni av dem et sted.

  SvarSlett
 3. Dei narsissene er så fine! Eg MÅ skaffe løkar i haust.

  SvarSlett
 4. Tro om det mulig å få tak i løker av den her i Norge? Lurer på om jeg skal prøve å få tak i frø, men løk haddde jo gått mye raskere.

  SvarSlett