søndag 27. januar 2013

Hippeastrum puniceum og Hippeastrum x johnsonii

For to år siden fikk jeg noen løker av Hippeastrum fra Vidar i Portugal. De har vokst seg til, noen har blomstret, og de er flotte minner om en kunnskapsrik hagedyrker og et varmt menneske.

Jeg visste ikke så mye om stell av disse.  Derfor lot jeg  de bare stå i vinduskarmen og prøvde å holde de i vekst lengst mulig. Begge kom etterhvert med blomster uten noen form for hvileperiode.

Hippeastrum puniceum

P1000679P1000681P1000706

Hippeastrum puniceum blomstret for først gang i fjor i februar. I år oppdaget jeg knoppen i starten av januar, og nå blomstrer den. Blomsten er oransje-rød med grønnlig svelg.

P1000682

 

Hippeastrum x johnsonii

DSC_0807DSC_0815

Hippeastrum x johnsonii blomstret første gang hos meg i mai i fjor. Den har som H. puniceum ikke fått noen vinterhvile eller kjølig periode, men stått i stuevinduet hele tiden. Så gjenstår det å se om den vil blomstre i år og i så tilfelle når. Denne er mye rødere i blomsten, svelget er kremfarget med en anelse grønt.

 DSC_0808

15 kommentarer:

 1. Så flotte Amarylliser, den første var litt spesiell. Artig med blomstring til andre tider enn akkurat jula også.
  Ha en fin uke:-)

  SvarSlett
 2. Vakre blomster Mariann.
  Jeg har en hippeastrum med blomsterutvikling akkurat nå. Den kommer også fra Vidar, og navnelappen er blitt borte.
  Men når jeg ser dine planter, husker jeg navnet (tror jeg).

  SvarSlett
 3. Så flotte blomster, og så koselig at du har noe etter Vidar. Jeg har noen cliviafrøplanter etter han som jeg er veldig glad for at jeg har.

  SvarSlett
 4. Jeg likte veldig godt den første, elegant. Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlett
 5. Flotte, spesielt godt likte jeg den første :) Det er jo hyggelig å minnes Vidar gjennom frø og løker han har delt på :) Ha en flott ny uke!

  SvarSlett
 6. Kjempefine og den første var spesielt flott.
  Du er jammen flink som får dei tilbake uten spesiell behandling.
  Ha ei fin veke.

  SvarSlett
 7. Det var noen vakre og fargerike Hipper du har fått, de lyser virkelig opp i januar.

  Øsker deg en fin uke!

  SvarSlett
 8. Takk for hyggelig hilsen hos meg. Måtte lese litt "nedover" bloggen din, og falt for de herlige rosene. Fikk en deilig følelse av sommer. Men enda er den langt unna. Får ta meg en tur innom blomsterbutikken på torsdag.

  SvarSlett
 9. Oi så vakker den første hippeastrumen er! Det er hyggelig å se at du fortsatt har noen minner om Vidar. Han var et kunnskapsrikt og generøst menneske :-)
  Jeg må inrømme jeg bare kjøper den vanlige sorten røde og hvite hippeastrum før jul. Etter at de er ferdigblomstret tar jeg vare på dem til jeg drar nedover til Spania. Deretter planter jeg dem ut der nede. Det begynner etter hvert å bli et helt lite blomsterhav av hippeastrum som dukker opp over alt om våren i hagen min nå! :-D

  Ønsker deg og dine en riktig fin helg Mariann!
  Klem Stein

  SvarSlett
 10. Takk for hyggelig kommentar hos meg!
  Det var artig å lese om dine hippeastrum som har blomstret uten hvileperiode. Den første var veldif fin!

  SvarSlett
 11. Så flotte Hippeastrum med litt mer villartpreg - spesielt den første!

  Ang. primula Quaker's Bonnet så kjøpte jeg min på Hageland Kråkstad i fjor, men Bo Grønt Rom Hagemiljø har også pleid å ha doble i sin nettbutikk.

  SvarSlett
 12. En riktig lekkerbisk. Klarer den blomstre igjen etter et år i vindu alltså? Krysser fingrene for at du får blomster igjen :)

  SvarSlett
 13. Så flotte blomster. Fikk de fint til før, men nå har de latt være å blomstre på aldri så lenge. Får kose meg med dine, mens jeg lever i håpet. Ønsker deg en god uke.

  SvarSlett
 14. Så flott Hippeastrum, og så heldig du er som har et minne av gode orchis, Vidar! Han har delt generøst av mange spennende planter, og det er ikke få som har en eksotisk plante som kom fra ham! Jeg er ikke så bevandret når det gjelder amarylliser, men har forstått at det finnes mange varianter. Er det noen av dem som er lettere å få i blomst?

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse to har satt blomsterknopp uten noen form for spesialbehandlig. De har stått i stuevinduet hele året. Nå ser jeg det kommer knopp på H. x johnsonii også.

   Slett