søndag 31. januar 2010

Såing av cyclamen

Frøene fra SRGC kom på fredag.  Fikk langt fra alle førstevalgene, men jeg fikk endel frø av cyclamen. Fire ulike Cyclamen coum og en Cyclamen purpurascens. I dag har jeg sådd disse. Først  legges de i vann med litt oppvaskmiddel. Jeg bruker noen få korn maskinoppvaskmiddel. Det setter ned overflatespenningen på frøene og gjør at de trekker vann lettere. Det holder vel med et døgn i vann. Mine lå i to døgn fordi jeg ikke hadde tid til å ta de før i dag.

HPIM3658 HPIM3659

Frøene ble så sådd i potter og merket godt. Nå står de og trekker vann på kjøkkenet. Frøene skal ikke ha lys når de spirer, så i kveld setter jeg pottene inn i et skap på badet. Temperaturen skal være 15-20 grader. Hos meg blir det litt varmere. Så kan pottene bare stå der en måneds tid. Det ser ut som det ikke skjer noen ting i potten, men under jorden dannes det en liten knoll med røtter. Når bladene begynner å komme etter 4 til 6 uker, settes potten lyst og passes med vann som andre planter.

Det første gang jeg sår Cyclamen coum, men denne metoden har fungert bra på Cyclamen hederifolium og Cyclamen purpurascens. Da satser jeg på at Cyclamen coum også spirer på samme måte.

Cyclamen hederifolum, Cyclamen purpurascens og Cyclamen coum skal kunne klare seg ute på disse kanter. Jeg har noen Cyclamen hederifolum og Cyclamen purpurascens stående ute i potter. Det blir spennende å se til våren om de har klart seg. Denne vinteren har jo vært helt utenom det vanlige her. Siden før jul har vi bare hatt to dager med gjennomsnittstemperatur over null, akkurat nå er det –8 grader her. Får håpe det hjelper litt at pottene for det meste har vært dekket av snø.

HPIM3087 HPIM3089

Planten over er en Cyclamen purpurascens som ble sådd i fjor i januar og blomstret samme sommer.

5 kommentarer:

 1. Kan jeg spørre om hvor "på disse kanter" er? Jeg har sådd noen og lurer veldig på om det er håp for dem ute på Eidsvoll? Alternativet blir en kjølig vinduskarm, men det er plass til flere i hagen enn vinduet.

  SvarSlett
 2. Jeg holder til i Bergensdistriktet, sone H2. Vi har vanligvis milde vintre, men kan godt ha barfrost i lengre perioder. Tror at stabilt snødekke kan hjelpe på.

  SvarSlett
 3. en yndig planteslekt jeg har lite erfaring med utover stueplantestadiet. Flott blomster og bladverk på den siste der du!

  SvarSlett
 4. I år har vi hatt veldig stabilt snødekke, men det er ikke hvert år. Da får jeg prøve å lage snødekke da, med løv og kvist og dess like. H2 gitt. Det hadde vært noe det.

  SvarSlett
 5. Dette så spennende ut.Håper du viser oss hvordan det gikk med spirene dine.Du tar de vel med i et innlegg senere.
  Ønsker deg en fin vinteruke

  SvarSlett