onsdag 23. mai 2012

Forsmak på sommeren

Endelig, denne uken kom varmen vi hadde ønsket , og det til gagns. 27,1 grader i Bergen i dag, ny varmerekord for mai. Jeg nyter det, deilig å pusle i hagen og sitte ute til langt på kveld.

DSC_0464 Prunus serrulata 'Kanzan'

Kirsebærtreet er egentlig litt seint ute i år. Men når varmen kom, eksploderte det i blomstring, en rosa sky mot himmelen. Dette treet blomstrer alltid litt seinere enn hengekirsebærtrærne.

DSC_0457 DSC_0459 DSC_0462

En praktkrossved, Viburnum x burkwoodii, blomstrer også nå, med mengder av hvite blomster.

DSC_0465 DSC_0467

Til slutt en som skal blomstre snart. Den er ny for meg i år og jeg er veldig spent på hvordan den vil trives her. Håper den forøker seg sakte, men sikkert.

DSC_0473Dactylorhiza  majalis

onsdag 16. mai 2012

Noen hvite

Været er fremdeles ikke noe å skryte av. Det regner i dag og desverre skal det visst fortsette i morgen også. Til morgenen var det 0,5 grader her. Ikke mye mai du skjønne milde over det. Men jeg gleder meg til neste uke, da kommer sommeren her, hvis vi skal stole på YR.

I mars trodde jeg på tidlig vår, men så kom en kald april og snudde om på det. Nå er vi ikke mer enn i rute, kanskje til og med litt seinere enn normalt. Heldigvis er det ting å glede seg over i hagen, og løkblomstringen varer ekstra lenge når det er så kjølig.

DSC_0302 Anemonella thalictroides

Denne Anemonellaen kjøpte jeg i fjor høst, en liten og spinkel plante. Den har blomstret utrolig lenge. Håper den legger seg ut litt etter hvert.

DSC_0323 Erythronium 'White Beauty'

Denne hvite Erythroniumen blomstrer nå. Den står litt dumt plassert, litt skjult av en busk. Jeg må kanskje finne en bedre plassering til høsten.

DSC_0312 Anemone nemorosa 'Vestal'

Endelig har denne fylte hvitveisen lagt seg ut og blitt en liten tue. Den har også blomstret en god stund i år.

DSC_0306Anemone nemorosa 'Vestal' –tett på

Ei kvitkledd symre i silkekåpe
ber bod til hjarta, at enn ein gong
er våren komen med veldig vilje
og fyller verda med sol og song.
Tor Jonsson

torsdag 10. mai 2012

Første famlende forsøk

Dagen i dag ble en flott hagedag, opplett og endel sol, selv om det var litt halvskyet og disig innimellom. Litt vind ble det utover dagen. Det merket jeg når jeg skulle prøve meg med lånt speilreflekskamera. Motivene ville ikke stå stille. Her kommer de første famlende forsøkene med Nikon D 80.

Rhodohypoxis, kalt blodstjerne på norsk, må overvintres frostfritt. Ser at noen får til å overvintre den ute. Det har jeg prøvd og det fungerer ikke her.  Hos meg har den stått i drivhuset, men den trenger ikke lys under overvintringen, så den kan like gjerne stå i en kjelller eller bod uten lys. Utpå våren, sånn mellom februar og april, potter jeg den om og vanner den. Nå blomstrer endel av plantene, og nå kan de fint klare seg ute. Jeg har noen i potter og noen i bed. Jeg setter hele potten ut i bedet. Det gjør det så mye enklere når de skal inn om høsten.

DSC_0258Rhodohypoxis 'Dusky'

 DSC_0288Rhodohypoxis Tetraploid Red'

Jeg er glad i fint bladverk. Mange planter har blad som er ekstra fine nå om våren. Hjertetreet har rødlige blader nå, som går over til grønt utover sommeren. Om høsten kan det få flotte høstfarger på bladene, men det kommer litt an på været.

DSC_0275Cercidiphyllum japonicum, Hjertetre

Planten på det neste bildet kjøpte jeg i fjor høst. Jeg er spent på om den beholder de fine mørke tegningene på bladene utover i sesongen.

DSC_0277 Filipendula multijuga 'Palmata Nana'

DSC_0284

De mørke peonskuddene riktig strutter av vekstkraft og lyser opp i bedet.

DSC_0260

Under veitchspireaen blomstrer våranemonen, Anemone blanda, på det siste.

mandag 7. mai 2012

Konfirmasjonsblomster

I går hadde vi konfirmasjon. Denne gangen hadde vi det hjemme og det fører med seg litt mer arbeid på forhånd. Men alt gikk greit og vi hadde en glad og fornøyd konfirmant. Det er jo det viktigste.

CIMG0359   CIMG0349

I dag er det regnbyger og ganske kjølig ute, så det er ikke så fristende å gå ut i hagen. Jeg fyrte faktisk  i ovnen på formiddagen, men det behøver vi ikke snakke høyt om. I stedet for hagebilder, blir det bilder av konfirmasjonsblomster.

CIMG0358 CIMG0357

Jeg skal ikke skryte på meg å ha laget oppsatsene selv, men jeg var veldig fornøyd med de. Ser at på bildene blir det litt feil farge på nellikene. De var mer rosa (støvrosa, hvis det er noe som heter det), ikke blålilla som på bildet.

CIMG0356

I dag sitter jeg med beina på bordet (nei, jeg gjør ikke det) og det blir koldtbord til frokost, middag og kvelds.