lørdag 29. mars 2014

Vårvarme

Etter 14 dager med variasjon over temaene regn, vind, hagl og snø, kom endelig solen tilbake. Denne uken har vi hatt fantastisk fint vårvær her, og i går krøp gradestokken over 15.

DSC_0604Iris reticulata 'Joyce', våriris

Når det var kaldt og vått ute orket jeg ikke gå ut og ta bilder, og nå har det vært altfor fint vær til å sitte inne på PCen. Da blir det ikke mange blogginnlegg fra meg.

DSC_0600Iris reticulata 'Purple Gem', våriris

I vårvarmen spretter det opp både det ene og det andre i bedene. Mye kommer utrolig tidlig i år. Noen av våririsene er nesten ferdigblomstret. Mens andre står mer skyggefullt plassert og er litt seinere. I fjor blomstret disse i begynnelsen av mai.

DSC_0588Corydalis solida 'Beth Evans', lerkespore

Lerkesporene har begynt å blomstre. Denne er ny av året. Den svarte så absolutt til forventningene.

 

DSC_0578Helleborus hybridus, julerose

Julerosene blomstrer flott enda. Vanligvis blomstrer denne i april. Rundt denne spirte det mange frøplanter tidligere i vår.

onsdag 12. mars 2014

Krokus og sol

Endelig , i dag fikk vi sol i Bergen. Jeg har vært ute i hagen i flere timer og kost meg med rydding av bed. Det spirer og gror overalt. Naboens brudespirea har allerede fått et grønnskjær.

DSC_0512Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'

Det er veldig tidlig dette her, og vi hadde minus 2,5 grader her sist natt. Jeg kunne ikke se at plantene tok skade av det, men vi får håpe det ikke blir så veldig mye kaldere framover.

DSC_0507Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'

Nå blomstrer krokusene, og det er ekstra stas når de åpner seg i solen. Det er ikke så mye insekter ute enda, men en diger humle hadde forvillet seg inn i drivhuset.

DSC_0504Crocus vernus 'Flower Record'

Rosene var begynt å få store skudd, så i dag klippet jeg de. Det har jeg aldri gjort så tidlig før. Jeg får bare krysse fingrene og håpe at det går bra.

torsdag 6. mars 2014

Er det våren?

I dag regner det i Bergen, men vi har hatt noen fine dager her. Med temperatur på rundt 10 grader, og enkelte dager til og med litt sol, så begynner det å spire alle veier.

DSC_0470Crocus vernus 'Flower Record', krokus

Jeg har så smått begynt å rydde i bedene, og det må være rekordtidlig. Men vi har jo hatt den mildeste vinteren siden målingene startet i 1861, altså for 153 år siden.

DSC_0457Leucojum vernum, klosterklokke

Både mars og april kan være lunefulle, men vi får håpe det ikke kommer en sein kuldeperiode. Da er det nok mange planter som vil få et tilbakeslag.

DSC_0479 Helleborus x hybridus, julerose

Denne julerosen pleier ofte ikke blomstre før i slutten av mars/begynnelsen av april. I fjor drøyde det helt til månedskiftet april/mai før den blomstret.

DSC_0475

Litt tidligere i vinter klippet jeg bort alle de gamle julerosebladene. De kan bli slitte og stygge etterhvert, og ha svartsopp som kan smitte over til  nye skudd.

DSC_0444Hepatica transsilvanica, ungarsk blåveis

Jeg er glad for at blåveisen kommer i år også. Jeg har prøvd vanlig blåveis, Hepatica nobilis, i hagen mange ganger før jeg endelig lykkes med denne.

DSC_0439Pulmonaria saccharata 'Silverado', lungeurt

Lungeurten står med store knopper. Jeg har de egentlig for bladverket, men de må få lov å blomstre først.

 

DSC_0472

Påskeliljene er også kommet langt mange steder. Fortsetter disse temperaturene, blir det ikke så lenge til blomstring. Det må i alle fall bli i god tid før påske.