tirsdag 29. oktober 2013

Dendrobium 'Thailand Black'

Det er skikkelig høstvær her for tiden. Lavtrykkene kommer inn fra sør-vest, med kun korte pauser mellom. Men vi unngikk heldigvis det fryktelige uværet som herjet litt lenger sør i går. Nå når det er slutt på sommertiden, blir det plutselig tidlig mørkt om ettermiddagen også. Da fristerdet ikke mye å holde på ute i hagen. Heldigvis er det ting å glede seg over inne også.

Dendrobium 'Thailand Black'

DSC_0481Dendrobium 'Thailand Black'

 

DSC_0473

Dendrobium 'Thailand Black' hører til de varmtvoksende Dendrobiumene. De kommer fra Sørøst-Asia og tåler ikke så lave temperaturer som Dendrobium nobile. Dermed passer de veldig godt i stuetemperatur hos oss. Nattetemperaturen bør ikke gå under 16-18 grader over lengre tid. De kan tåle dagtemperaturer på 30-35 grader, så lenge de får nok vann. 'Thailand Black' har stått i sørvinduet hos meg i hele sommer. Det må den ha likt godt, for på ettersommeren kom den med nye blomsterstengler. Disse varmtvoksende Dendrobiumhybridene trenger ikke noen hvileperiode som mange andre orkideer. Denne har fått gjødsel sammen med de andre orkideene mine i vår og sommer, men litt hyppigere vanning enn de andre, spesielt i perioder med sol. Det kan være lurt å flytte den litt bort fra vinduet, hvis man i solperioder om sommeren ikke kan passe den med vann. Jeg vanner orkideene mine ved å la lunkent vann renne gjennom potten til den er godt gjennomvannet, så får den stå å renne av seg, før den igjen plasseres  i pyntepotten. Jeg gjødsler med orkidegjødsel. Gjødselen blandes i et passende kar, slik at gjødselvannet dekker det meste av barken når potten settes ned i karet.  Så får potten stå å trekke en stund før den får renne av seg det overflødige.

 

DSC_0475Dendrobium 'Thailand Black'

Fargen på Dendrobium 'Thailand Black' er litt vanskelig å gjengi på bilder. Den oppleves mye mørkere i virkeligheten. Blomstringen kan vare over mange uker.

onsdag 23. oktober 2013

Asters - trofast høstblomstrer

Etter alt det fine høstværet, er vi nå tilbake til mer vanlig vestlandsvær. Mildt, vind og mye regn. Det frister ikke så mye til hagearbeid, og heller ikke til å gå ut å ta bilder. Derfor bruker jeg bilder tatt i fineværet for noen dager siden. Men astersene står like fint i dag. De tåler heldigvis regnet godt.

DSC_0459Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'

 

DSC_0466Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof'

 

Vi hadde en frostnatt forrige uke, med nattetemp nede i –2,5 grader. Kun noen georgineblader lot seg merke av det. Men vi kommer ikke utenom det faktum at høsten er her. Fargene endres, og bladene begynner å falle av trærne.

DSC_0458Aster dumosus, buskasters

DSC_0455Aster dumosus

 

Fremdeles blomstrer syrinhortensiaen. Blomsten har fått litt mer rosatone etter som den eldes, og etterhvert blir den mer brunlig.

DSC_0425Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

søndag 13. oktober 2013

Actaea simplex 'Brunette' blomstrer i oktobervarme

DSC_0429

 

Jeg er som mange bergensere, velsignet med en nokså selektiv korttidshukommelse. Gi meg noen dager og med sol og fint vær, og alt regnværet er straks glemt. Du verden for noen høstdager vi har hatt. Det toppet seg i helgen, med vindstille og 18,9 grader  midt på dagen i dag. Hvem skulle tro at vi straks er midt i oktober. Ikke har vi hatt nattefrost enda heller.

 

Nå blomstrer Actaea simplex 'Brunette', tidligere Cimicifuga ramosa, høstormedrue på norsk. Her rekker den vanligvis å blomstre før frosten kommer. Med det mørke bladverket, syns jeg den er fin uten blomster også.

 

 

 

 

DSC_0436DSC_0433

Actaea simplex 'Brunette'

onsdag 2. oktober 2013

Oktoberblomstring

Oktober startet som september sluttet, med sol og fint vær. Vi har ikke hatt nattefrost enda. Det var litt rim på plenen en morgen, men det har ikke vært kuldegrader her. Jeg syns høsten blir så mye lettere når vi får litt fint vær.

DSC_0339Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

Syrinhortensiaen har blomstret flott i år. Den kom, som så mye annet, seint i gang i vår. En stund lurte jeg på om det var liv i den i det hele tatt.  Jeg måtte korte litt inn på døde grener. Siden den blomstrer på årsskudd, fikk det ingen innvirknng på blomstringen.

DSC_0411Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

 

DSC_0346Hydrangea serrata

Denne hortensiaen kom bare med en blomst i år. Jeg håper på en mildere vinter og bedre blomstring til neste år.

DSC_0403Gentiana 'White Wings'

Denne kinasøten var ny hos meg i fjor. Den er hvit med litt blått i blomsten.

DSC_0393Gentiana 'White Wings'

 

DSC_0398Gentiana sino-ornata

Dette er den gode gamle kinasøten, som lyser opp med sine blå blomster på denne tiden.

DSC_0370Lilium 'Forbidden'

Her er de to siste liljene som begynte å blomstre hos meg i år. 'Forbidden' ser litt sliten ut, men det kan jeg tilgi så seint på året.

DSC_0373Lilium 'Tiger Edition'