søndag 21. oktober 2012

Røde høstblader

 

Det er konkurranse hos Moseplassen. Denne gangen er oppgaven høstblader. På tross av mye regn har det vært mye flotte høstfarger her. Det meste går i gylne, gule toner, men noen er mer røde.

DSC_0301 (1024x685)Bergenia 'Rosie Close'

Bergeniaen har nydelige lysrosa blomster tidlig på våren. Resten av sommeren står den med friskt grønne blad og gjør egentlig ikke så mye av seg. Men plutselig en sein høstdag har den kledd seg om. Den lyser opp i bedet med noen helt utrolig røde blad. Det gjelder å nyte det så lenge det varer, for plutselig har frosten vært her og de røde bladene blir brune.

 

DSC_0317 (1024x685)Spiraea japonica 'Little Princess'

Denne spireaen, japanspirea eller prinsessespirea som den også blir kalt, har blomstret hele sommeren. Den har lys rosa blomsterskjermer og forholdsvis lyse grønne blader. Utover høsten starter forvandlingen. Først med gylne blader som etterhvert gikk over til rødt. Høstfargene kan variere mye. Det er ikke hvert år den blir så rødlig som dette.

DSC_0315 (1024x733)Rodgersia, bronseblad

Bronseblad er dekorativ fra den kommer opp om våren, til den visner ned om høsten. Den blir lagt merke til med de store bladene sine. Den har tykke blader, så man skulle kanskje tro den tålte litt kulde. Men den blir desverre fort merket av frosten på høsten.

DSC_0324 (1024x685)Prunus cistena, dvergblodplomme

Jeg kjøpte en dvergblodplomme på stamme i sommer.  Den har mørke brunrøde blader som om høsten blir lysere og mer intenst røde. Jeg gleder meg til våren, da skal den få fine lyserøde blomster.

tirsdag 9. oktober 2012

Gyllen høst

Jeg liker høstens klare luft, blå himmel og gylne farger. Det jeg ikke liker så godt , er regn dag ut og dag inn i ukesvis. Desverre er det sånn høsten har vært her på vestlandet i år.

DSC_0294 DSC_0293

Men så kommer det noen dager eller bare noen timer med sol og fint vær. Da farer jeg ut i hagen og alt styggeværet er glemt.

DSC_0296

Jeg syns ofte at det blir finest høstfarger når det er fint vær og forskjellen på dag- og nattetemperatur er forholdsvis stor. Selv om det ikke har vært sånn i år, er det mange blader med fine gylne farger.

DSC_0305  DSC_0308

Fra i morgen er det meldt opplett og fint her også framover. Jeg gleder meg! Selvfølgelig kan det bli kaldt om natten når det blir klarvær nå, men sånn er det bare.

fredag 5. oktober 2012

Oktoberblomstring

Etter dager og uker med regn, regn og atter regn, var det endelig opphold  i dag.  Solen tittet fram  innimellom, og det var deilig å være ute. Det blåste, så det var vanskelig å ta bilder av av høstormedruen. Den er som flere andre planter, veldig sein med blomstringen i år.

DSC_0286

DSC_0283

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actaea simplex, syn Cimicifuga ramosa 'Brunette', høstormedrue

Syrinhortensiaen er også veldig sein. Flere av blomsterklasene er enda ikke helt utsprunget, mens løvet begynner å gulne.

DSC_0290 Hydrangea paniculata 'Grandiflora', syrinhortensia

Jeg kan se blåfargen på knoppene til kinasøten, men enda vil det gå en stund før den blomstrer. I fjor var den fullt utsprunget i slutten av september.

DSC_0298 Gentiana sino-ornata, kinasøte