mandag 30. april 2012

Perleblomster og hvitveis

Nå har vi hatt to deilige dager her, helt  uten nedbør og med sol og bra temperaturer. Det er bare å nyte det og tilbringe så mye tid som mulig ute. Det er så mye som skjer i hagen på denne tiden, stadig noe nytt som dukker opp. Nå blomstrer perleblomstene her. Jeg har både hvit og blå, og i tillegg den tofargede Muscari latifolium.

CIMG0273 CIMG0270 CIMG0276

Jeg har ikke hatt noe særlig hell med blåveis. Den blir mindre år for år, til den er borte for godt. Hvitveisen trives heldigvis godt her. Jeg prøver å få tak i ulike sorter.

CIMG0264 Anemone nemorosa, vanlig hvitveis

CIMG0262Anemone nemorosa, rosa type

CIMG0285Anemone nemorosa 'Royal Blue'

Til slutt må jeg bare ta med et bilde av  ruteliljen, Frittilaria meleagris, som også blomstrer nå. Før syns jeg ikke den var fin, men nå blir jeg bare mer og mer glad i den.

CIMG0260Frittilaria meleagris, rutelilje

søndag 22. april 2012

Iris formosana

CIMG0234 Iris formosana

Jeg  fikk en liten plante av Iris formosana i fjor vinter. Den vokste raskt og ble delt i to potter om våren. Plantene vokste bra i fjor sommer, men blomstret ikke. Jeg tok de inn i drivhuset utpå høsten. Der har de stått grønne i hele vinter, og i vår kom de med knopper.

HPIM6290 HPIM6291 CIMG0232

Når jeg kom hjem etter påskeferien hadde de første blomstene slått ut. Hver blomst står ikke så lenge, men det kommer stadig nye blomster.

HPIM6284 HPIM6293

Iris formosana sprer seg med utløpere og kan være invasiv i varmere strøk. Det er vel tvilsomt om den klarer overvintring ute i Norge. Mine planter er så store nå at jeg kan sette igjen en plante ute til høsten. Så får jeg se hvordan det går.

Dette innlegget er tilegnet minnet om Vidar, Orchis, i Portugal. Det var han som ga meg denne planten i fjor vinter. Det var rart å komme hjem fra påskeferie og se at planten blomstret for første gang, samtidig som jeg fikk vite at Vidar døde brått i begynnelsen av påsken. Vidar var aktiv i bloggverden og på hageforum. Han var et oppkomme av kunnskap som han gjerne delte med oss andre. Han delte også raust både frø og planter, så det er nok mange som har en plante som kommer fra han. På bloggen var han alltid raus med kommentarer og gode ord. Han vil bli savnet. Vidar er borte, men han lever med meg videre i minnet.

onsdag 11. april 2012

Perlebelte til Hardangerbunad og ødelagt kamera

Mitt trofaste kompaktkamera er ødelagt. Det var ikke dyrt og fancy, men enkelt og funksjonelt. Jeg har tatt masse bilder med det opp gjennom årene. De aller fleste bildene på bloggen er tatt med dettte kameraet.  Jeg kan nå overta et digitalt speilreflekskamera fra min mann, eller jeg kan kjøpe et nytt kompaktkamera. Tror jeg må tenke litt på det.

HPIM6275 Perlebroderi til bunadsbelte, Hardangerbunad

Jeg liker best å illustrere blogginnleggene mine med bilder. Naturlig nok blir det ikke dagens bilder, men noen tatt for en liten stund siden. Jeg har sydd perler på stramei. Dette skal bli belte til min datters bunad. Det er ikke vanskelig, men det tar litt tid for perlene må jo syes på en og en. Nå er perlebroderiet levert til montering.

HPIM6274Perlebroderi med åttebladsrose til bunadsbelte, Hardangerbunad

onsdag 4. april 2012

Påskekaktus,Rhipsalidopsis gaertneri og Pinsekaktus, Ripsalidopsis rosea

Påskekaktus,  Rhipsalidopsis gaertneri, er vanlig i salg nå om våren, før påske. Jeg syns de er så fine med de stjerneformede blomstene.  Her viser jeg bilder av den rosa varianten.

HPIM6248HPIM6249

Blomstene hos påskekaktus er stjerneformede og symmetriske. De finnes i flere farger. Jeg har også hvit, mørkere rosa og en rødoransje. Bladene er avrundede, uten spissene i bladkanten som man finner hos novemberkaktus.

Pinsekaktus, Ripsalidopsis rosea, er ikke vanlig i salg, slik som novemberkaktus og påskekaktus er. Dette er en plante man kan være så heldig å få.

HPIM6246 HPIM6244

Pinsekaktusen har rosa blomster som  ligner på blomstene hos påskekaktus, men blomsten er mindre og bladverket hos pinsekaktus er mye mindre og spinklere.

 HPIM6250 Påskekaktus til venstre, pinsekaktus til høyre

Når plantene står ved siden av hverandre er det lett å se forskjellen. Denne pinsekaktusen blomstret ekstra tidlig fordi den ble satt varmt og med ekstralys tidligere i vår.

HPIM6282 Påskekaktus, Rhipsalidopsis gaertneri, utsprunget

Da vil jeg ønske alle som titter innom bloggen, en riktig god påske!