mandag 27. februar 2012

Alternativ til planterom

Jeg var lenge så heldig å ha et stort rom som jeg kunne bruke til å lagre og drive fram planter. Senere ble rommet omgjort til kjellerstue for ungdommene i familien. Da ble det trangere tider for min planteinteresse. Men det går an å finne løsninger. Vi har montert et 2 x 58 Watts lysrørarmatur under en hylle i boden.

HPIM6198 Dette er et ganske kjølig kjellerrom, men under lysrøret ligger temperaturen på mellom 15 og 20 grader på dagtid. Lysrøret er koblet til en timer, så det slår seg av om natten. Dermed blir nattetemperaturen litt lavere.

HPIM6193 HPIM6194

Det første bildet over viser potter med Cyclamen hederifolium, som ble sådd sist høst. Det neste bildet er  av forholdsvis nyplantede peonspirer. De har ligget i ziplockpose, først varmt og så kaldt i kjøleskapet, til de dannet rot og jeg kunne se de første bladene.

torsdag 16. februar 2012

Frittilaria meleagris - rutelilje

Dette er en plante jeg har fått øynene opp for de senere år. Nå blir jeg bare mer og mer glad i den. Frittilaria meleagris er en løkvekst som sprer seg sakte, både med sideløker og ved at den sår seg selv. Den kommer trofast tilbake hvert år og er herdig over hele landet.

HPIM3925 Frittilaria meleagris, rutelilje

Ruteliljen passer mange steder i hagen. Den har en grasiøs vekst med smale blader og spinkle stilker. Det er de rutete eller prikkete blomstene som fanger interessen. Fargen kan variere noe innenfor spekteret hvit - rosa - brunlilla. Det finnes også en helt hvit variant. På norsk kalles den både rutelilje og vipeegg.

HPIM5205 Frittilaria meleagris og Bergenia

Jeg deltar i Moseplassens X-faktor konkurranse. Klikk på lenken for å se andre bidrag i konkurransen.

onsdag 8. februar 2012

Anemone narcissiflora

HPIM5264 Jeg hører med blant dem som synes at frø og såing er noe av det mest spennende en kan drive med. Det starter med at jeg oppdager en spennende plante, ofte på nettet, så er det bestilling og å vente på at frøene ankommer i postkassen. En pose med små tørre frø som rommer så store muligheter.  Jeg prøver å finne jeg ut av hvordan det er best å så frøene. Noen skal ha det varmt og lyst, mens andre varmt og mørkt. Enda andre trenger en kjølig periode for å spire og settes rett ut  nå om vinteren. Så er det bare å vente på spiring. Det er ikke alltid man lykkes, men du verden for en glede når man ser de første spirene og kan følge plantene mens de vokser seg større. Helt til man ser de første knoppene. Det er alltid ekstra spennende å vente på at en plante blomstrer for første gang.

Jeg sådde Anemone narcissiflora for noen par år siden. Tre frø spirte og ble etterhvert plantet i hver sin potte. Senere ble de plantet ut i et bed i hagen. Endelig i fjor vår så jeg knopper på en av plantene. Nydelige runde, rødfargede knopper. Til slutt åpnet de seg og viste fram hvite blomster som var enda vakrere enn jeg hadde sett på bilder. Det blir spennende å se om flere av plantene vil komme med blomster i år.

HPIM5291Anemone narcissiflora

Anemone narcissiflora blir rundt 70 cm høy når den er ferdig utvokst. Den vil etterhvert blomstre trofast og rikelig i hagen hvert år. Desverre er den ikke helt vanlig i salg. Den er heller ikke regnet som en av de letteste å frøformere.

Jeg deltar i  Moseplassens spennende konkurranse, og nå er det hvite blomster som gjelder. Klikk på lenken for å se andre bidrag i konkurransen.

fredag 3. februar 2012

Hippeastrum puniceum

For et år siden var jeg så heldig å få løker av flere Hippeastrumarter fra en meget pasjonert og gavmild hagebruker. Alle knollene ble plantet i potter som har stått i stuevinduet siden. Jeg har holdt de i vekst hele tiden for at løkene skulle vokse og nå blomstringsstørrelse raskest mulig.

HPIM6126 Løken av Hippeastrum puniceum var ikke den største av løkene og jeg forventet ikke blomstring på denne på lang tid enda. Stor var derfor forbauselsen da jeg for noen uker siden oppdaget en flott blomsterknopp mellom bladene. Jeg har fulgt spent med etterhvert som knoppen har strukket seg og blitt større.

Forrige helg åpnet knoppen seg endelig og avslørte den nydeligste blomst. De fleste av artene har mindre blomster enn de storblomstrede hybridene som er de jeg har litt erfaring med fra før. Men det oppveies av at blomsten på Hippeastrum puniceum er mer grasiøs og elegant i formen enn sine storvokste slektninger.

Nå har blomsten gledet meg i over en uke. Dessuten vokser det småløker i potten som med tiden kan gi flere blomster.

HPIM6173HPIM6184 HPIM6182

HPIM6179 Hippeastrum puniceum