tirsdag 25. oktober 2011

Fantastiske høstdager

To nydelige dager har vi hatt, over 17 grader i Bergen i dag. Det har vært en smak av sommeren vi aldri fikk, med sol fra skyfri himmel. Det var deilig med en pause fra alt regnet som har vært høst. Vi benyttet anledningen til å leie container og har fått ryddet huset fra kjeller til loft. Utrolig hvor mye ting og tang man sparer på fordi man tenker at det kanskje kommer til nytte, eller man syns det er for godt å kaste. Nå er containeren stappfull og jeg er veldig glad for alt vi har fått kastet. Jeg har derfor ikke vært så mye i hagen, men noen bilder tok jeg i dag.

Det har vært så mildt hele høsten, at rosene fremdeles kommer med blomster. Varmen vi har nå, er vel ikke helt bra for avmodningen, men jeg velger å glede meg over blomstringen likevel.

HPIM6009 'Dark Lady'

Astersene blomster fremdeles. De er velsignet upåvirket av alt regnet og lyser opp i hagen. 

HPIM6003HPIM6004

Aster dumosus 'Herbstgruss vom Bresserhof

 

HPIM6007Aster dumosus

Endelig blomstrer Clematis 'Miniselik'. Denne klematisen har jeg gått og ventet på. Jeg var ikke sikker på om den ville rekke å åpne knoppene før vinteren kom. Den er ny i år og er plantet i potte. Det er en forholdsvis liten klematis, så den skal stå i potte en stund til tror jeg.

HPIM5972 HPIM5969

De to første bildene er tatt i løpet av de siste ukene. Den første knoppen åpnet seg veldig sakte, men jammen fikk jeg se den helt åpen. Det siste bildet er tatt i solskinnet i dag.

HPIM6011

Clematis 'Miniselik'

fredag 14. oktober 2011

Blåvinge - Clerodendrum ugandense

Jeg ble først oppmerksom på denne vakre planten i 2008 da Martin med den flotte bloggen Hagen ved havet viste bilder av den på Hagepraten. Siden har jeg vært på utkikk. I vår fant jeg den endelig i en liten blomsterbutikk like ved Haukeland Sykehus. Der fortalte de at de pleier å ha den for salg om våren.

HPIM5977HPIM5978

Clerodendrum ugandense kommer opprinnelig fra Øst-Afrika. I varmere klima der den vokser ute, kan den bli en stor busk på 2-3 meter. Hos oss blir den brukt som potteplante. Den kan stå ute om sommeren, men jeg har hatt min inne. Man kan beskjære den for å begrense størrelsen og forme planten. Blomstene kommer på nye skudd, så beskjæring vil ikke gå vesentlig ut over blomstringen. Den kan formeres med frø eller stiklinger.

 HPIM5891 Clerodendron ugandense, Blåvinge

Clerodendrum ugandense har på norsk fått navnet blåvinge, på engelsk butterfly bush. Noe som beskriver de vakre blomstene ganske godt.

søndag 9. oktober 2011

Asters og Klematis 'Multiblue'

I går hadde vi en fin dag her. En hel dag med sol , helt uten regn. Klarvær på denne tiden betyr ofte lave temperaturer. Her var det nede i 2,5 grader på det laveste,  ikke nattefrost enda altså. Jeg fikk vasket endel i drivhuset, men ble ikke helt ferdig. Det står fremdeles noen tomatplanter igjen.

HPIM5960 HPIM5964

I hagen er astersen en av de som gleder med blomstring på denne tiden.  Jeg har den i blålilla og rosa nyanser. De lyser flott opp og klarer seg bra i alt regnet. Denne rosa har vært litt plaget med meldugg på bladene i år, men det har ikke gått utover blomstringen.

HPIM5958Aster dumosus, buskasters

Klematis 'Multiblue' kommer fremdeles med blomster. Den står i potte hos meg og er etterhvert blitt ganske stor selv om jeg beskjærer den om våren. Potten har stått ute hele året og denne klematisen har klart seg fint også de to siste vintrene. Det er litt vindfang i den og jeg har ikke tall på alle gangene den har veltet overende. Klematisen har ikke tatt skade av det. Det har gått verre utover naboene som for det meste er georginer i potter.

HPIM5956Klematis 'Multiblue'

onsdag 5. oktober 2011

Enda tomater i drivhuset.

De tidligste tomatplantene er forlengst ryddet ut av drivhuset. Men jeg har noen planter som fremdeles bærer godt. Disse ble laget som stiklinger fra de såkalte tyvene som jeg fjernet fra de tidligste plantene. Tyver er skudd som kommer i bladhjørnene og som fjernes etterhvert på mange tomattyper. Tyvene fjernes ikke på busktomater. Disse tyvene er ferdige små stiklinger og de setter lett røtter. Jeg setter de rett i jord med en plastpose over potten i starten.

HPIM5946 HPIM5948 HPIM5949

Utover høsten blir det kjøligere og fuktigere luft i drivhuset. Da får jeg nesten alltid problem med gråskimmel på eldre planter. Disse nyere plantene laget av tyver klarer seg en stund enda. Jeg har ikke hatt på varme i drivhuset enda, men en vifte sirkulerer luften. Den står på hele sommeren.  De dagene det er oppholdsvær setter jeg gjerne døren åpen for ekstra utlufting.

HPIM5943 HPIM5951

Jeg har nå tre ulike cherrytomater som stadig modnes. Det er Sungold, Gardner's Delight og Favoritta. Disse tre har jeg stort sett hvert år. De grønne tomatene på det siste bildet er Shirley F1. Det er en vanlig spisetomat, men jeg vet ikke om disse vil rekke å modnes i høst.

Neste år skal jeg prøve noen nye sorter. Jeg har bestilt frø her hos Elisabeth som dyrker uendelig mange spennende tomatsorter og har egen tomatblogg .