fredag 27. mai 2011

En dags pause

Endelig en dag uten regn. Det har jo regnet og blåst noe fryktelig i det siste. Kaldt har det også vært. Jeg har fyrt i ovnen flere dager. Så det var deilig når solenvar framme en stund på formiddagen i dag. Jeg måtte kaste jakken til slutt. Det var deilig å holde på ute. Fikk fjernet en hel masse løvetann, godt å få de vekk før de frør seg. Hvor kommer de fra alle sammen? Mannen fikk klippet plenen, så nå ser det bra ut.

Men allerede nå er det overskyet og det blir regn igjen fra i morgen. Det står fremdeles en god del planter i drivhuset i påvente av litt mer enn en dag med brukbart vær. Her er en pelargonia som startet blomstringen for en stund siden. Tror ikke den hadde sett sånn ut hvis den hadde stått ute denne uken.

HPIM5299

I fjor ordnet jeg litt i et bed og da delte jeg Phlox subulata 'Candy Stripe'. En bit ble plantet i potte. Nå blomstrer den og ser ut som på bildene under.

 HPIM5301 HPIM5300

Candy Stripe ses til venstre på det første bildet. Men i tillegg har de dukket opp to andre blomsterfarger. Lurer på hvordan det har skjedd. Jeg har ikke andre phlox som ligner på disse. Kan den ha frødd seg? Jeg skal prøve å dele plantene fra hverandre når de er ferdigblomstret.

onsdag 18. mai 2011

Anemone narcissiflora, nå blomstrer den

Denne viste jeg bilde av i forrige blogginnlegg. Da stod den med kulerunde røde knopper. Nå har knoppene åpnet seg.  Jeg har bare sett Anemone narcissiflora på bilder før, og blomstene er faktisk enda finere enn jeg hadde sett for meg.  Det er ekstra kjekt når planter man har sådd fra frø, blomstrer for første gang.

HPIM5291

Jeg har tre småplanter av denne. De står foreløpig i potter, men jeg skal plante de ut i bed. Først må jeg bare finne en god plass, der de forhåpentligvis vil trives. Anemone narcissiflora blir kalt alpesymre på norsk.

fredag 13. mai 2011

På nært hold

Forrige helg hadde vi sommervær, med temp opp mot  25 grader. Jeg var på hytten og innimellom vedjobbing, kunne jeg nyte synet av hvitveisen på sitt flotteste. Skogstjerne og fioler hadde også begynt å blomstre.

HPIM5230

HPIM5234

Været har gradvis endret seg utover i uken og nå har vi litt mer normal temperatur for årstiden,  nå 12 grader og regnbyger.  Vi trengte regn for det var veldig tørt her en stund.

Det er litt forskjellig som blomstrer i bedene og denne gangen har jeg gått litt tett på.

HPIM5266

Dette er Rhodohypoxis Tetraploid red. Har sett Rhodohypoxis bli kalt blodstjerne  på norsk. Denne er plantet ut i en lav vid potte. Jeg setter også noen ut i bedene. Disse kan ikke overvintre ute hos meg , derfor plasserer jeg hele potten i bedet. Den er dermed lett å ta inn for overvintring. Jeg har prøvd å la de stå ute over vinteren. I vintre som de to siste ,overlever de absolutt ikke her. Mildere vintre kan de overleve, men blir så svekket at de etterhvert forsvinner. Har lest at noen lykkes med overvintring ute andre steder i Norge. Men det er nok kombinasjonen frost og vintervæte som gjør at det ikke går her. Om sommeren liker det å ha det fuktig, så det passer jo bra her på vestlandet.

Vårfloksene er putedannende stauder og her er to av de som har startet blomstringen.

HPIM5272 HPIM5273

Til slutt en selvsådd staude, Anemone narcissiflora. Jeg har tre planter av denne, men bare en som har knupper. Plantene har overvintret i potter, liggende på siden under en hagebenk. Jeg var glad når jeg så det var liv i disse i vår, for det var mye av det som stod i potter som ikke klarte seg. Ekstra bonus med blomster for første gang.

HPIM5264

søndag 8. mai 2011

Erythronium 'Pagoda' og 'White Beauty'

Erythronium japonicum har forlengst blomstret av og bladene visnet. Nå er det disse to som blomstrer hos meg. Har Erythronium dens-canis også, men den kommer bare med blader i år. Norsk navn på Erythronium er hundetann.

Erythronium 'Pagoda' HPIM5135

HPIM5132

Erythronium 'White Beauty'  HPIM5191

HPIM5131

torsdag 5. mai 2011

Maiblomstring

Nå har vi hatt fint vær siden før påske, kun en dag med regn.  Det har vært litt kjøligere denne uken, men det meldes om varmere vær til helgen igjen.

Årets første plenklipp ble unnagjort i april og det spretter opp i bedene. Desverre er det endel som ikke har klart vinteren, men jeg får glede meg over det som kommer.

Plommetrærne blomstrer. Mye blomster på Victoria, mindre på Opal. Begge trærne hadde veldig mye plommer i fjor.HPIM5213

De lave rhododendronene har startet blomstringen. Det er Scarlet Wonder, Baden Baden og Gristede.HPIM5210

Jeg hadde masse primula i potter som ikke har klart vinteren, mens andre som jeg trodde tålte mindre vinterfukt og frost, har klart seg fint.  Det gjelder blant annet disse frøsådde  lewisiane, Lewisia tweedyi.

HPIM5216 HPIM5214

Syns disse to kledde hverandre godt, Bergenia 'Rosie Close' og Frittilaria meleagris, rutelilje.HPIM5205