lørdag 30. april 2011

Påske på hytta

Det ble litt krise her. Plutselig var den stasjonære PCen min helt død. Der ligger blandt annet alle bildene mine. Heldigvis har mannen nå klart å fikse problemet og jeg fikk en kraftig påminnelse om at backup er nødvendig. Derfor er dette innlegget en liten uke forsinket, jeg skulle lagt det ut 2. påskedag. Men det var liten vits uten bilder.

Jeg har ikke hage på hytten, men det blomstret litt likevel. Denne vieren som blomstret så fint, får representere det påskegule.

HPIM5103 HPIM5104

Den lille gjøkesyren var også begynt å blomstre i skogbunnen. Hvite blomster med lilla årer og lysegrønne hjerteformede blader.

HPIM5086 HPIM5111

Hvitveis er der mye av. De hvite blomstene riktig lyser opp i små klynger mange steder.

HPIM5097 HPIM5088

Påsken var jo aldeles strålende i år, med sol og varme. Vi kunne se lauvtrærne grønnes dag for dag.

HPIM5093

Tomten rundt hytta var overvokst når vi overtok den. Der var bjørk, einer og småkratt, men aller mest furutrær.Vi har felt endel trær selv tidligere, men tre digre furuer kunne vi ikke sage ned selv uten risiko. I vinter fikk vi derfor hjelp av min fetter til å felle de ved hjelp av traktor og talje. Han hadde delt de i mindre lengder og kvistet de så fint for oss.

Dermed gjorde det fine været at dette ble en jobbepåske for oss. Min mann sagde passe lengder for kløyving og selve kløyvingen ble min jobb. De største kubbene måtte jeg ha hjelp til å få opp i vedkløyveren og til å dele litt opp. De var digre, vi talte over femti årringer, så det var store trær.

HPIM5062

Det ble etter hvert en stor haug. Noe er kommet i sekker, men vi hadde ikke nok vedsekker med oss. Resten ligger bare i en haug fremdeles.  Det var litt av en jobb, men deilig å ha det gjort. Enda er det flere kubber som skal kløyves, men det meste er gjort og resten får vi ta litt etter litt. Veden tar vi med oss til by’n, så nå slipper vi å kjøpe ved kommende vinter i allefall.

HPIM5072

Det ble ikke bare vedjobbing på oss. Båten ble satt ut og årets første selvfangede fiskemåltid fortært. Vi slappet av litt innimellom og fikk nyte noe fine påskedager på hytten.

HPIM5067

søndag 24. april 2011

Erythronium japonicum

Mandag kom fineværet med sol og varme. Nå bare eksploderer det i hagen. Gresset gror så man nesten kan se det, og det vokser med rekordfart i bedene. Noe blomstrer for første gang hos meg, som denne hundetannen, Erythronium japonicum. Jeg har noen andre Erythronium også, men de blomstrer ikke enda.

Her har knoppen begynt å vise farge
HPIM5031
De mørke pollenbærerne kommer frem
HPIM5030
Blomsten sett fra baksiden
HPIM5050
Nydelige tegninger i midten av blomsten
HPIM5053

Håper denne forøker seg rimelig kjapt for den vil jeg gjerne ha flere av.

mandag 18. april 2011

Tur i arboretet

Forrige helg var jeg en liten tur i arboretet. Det er som regel alltid noe fint å se på der. De fire første bildene er fra fjellhagen. Det var igrunnen sparsomt med blomstring der, men disse saxifragaene lyste opp. De siste bildene er fra området hvor det vokser rhododendron og andre surjordsplanter.

HPIM4984 HPIM4987
Saxifraga oppositifolia, rødsildre Saxifraga x cayei 'Buttercup'
HPIM4991 HPIM4992
Saxifraga x irvingiena Saxifraga x elisabethae 'Elisabeth Sinclair'
 HPIM5019 HPIM5014
Pieris japonica 'Firecrest' Pieris japonica 'Valley Rose'
 HPIM5012 HPIM5021
Rhododendron 'Sanderling' Rhododendron pogonostylum

HPIM5024

Rhododendron pogonostylum  hadde akkurat startet blomstringen. Den har nydelige sartrosa knopper som blekner mot hvitt etterhvert som blomsten åpner seg og eldes. Her ser dere hvor stor  den er i virkeligheten. Personen på bildet er nesten 1,90 høy.

søndag 10. april 2011

Endelig vår for alvor

Hele mars var sur og kald. Det snødde en dag, regnet neste og sånn fortsatte det. Det skjedde ikke mye i hagen, alt stod på vent. Heldigvis kom april med mildere vær. Mye regn og vind i starten på måneden, men denne helgen fikk vi endelig deilig vårvær. Litt disig, men ikke vind, så solen har varmet. Det var en fornøyelse å være ute. Flere bed ble ryddet og jammen måtte jeg kaste fleecejakken. De fleste rosene ble klippet, utenom tre Queen Elisabeth som ser nokså brune ut. Får vente å se om de skyter så pass at det er noe å spare på. I bedene vokser det så man kan se forskjell fra dag til dag.                     

Den hvite vårlyngen har allerede blomstret en stund.

HPIM4966

Kuleprimulaene (Primula denticulata) vokser fra dag til dag. Den siste står på vestsiden av huset og er kommet litt lenger enn de andre som står på østsiden.

HPIM4961  HPIM4962 HPIM4979

Krokusene lyser opp i bedet, spesielt når det kommer et solgløtt.

HPIM4974 HPIM4977

HPIM4976

Dette er det jeg har gått og ventet på hele vinteren. Nå er det bare å nyte vårblomstringen og håpe på flere dager som i dag.