onsdag 11. august 2010

Frøken Elegant og blomsterrik

Her er mitt bidrag til Moseplassens konkurranse Frøken rose 2010. Dette er ingen primadonna, men en trofast blomstrer som klarte denne lange snøvinteren like godt som en vanlig vestlandsvinter.

HPIM4265

Rosen er Bonica 82 (Meiland 1982), en remonterende klaserose. Den har fylte, forholdsvis små blomster i klaser og blomstrer rikelig utover sommeren. Knoppene er rosa og vakkert formet. Blomsten lysner mot hvitt etterhvert som den eldes. Bladverket er blankt og har en frisk grønnfarge. På unge skudd er  bladene litt rødlige langs kanten. Rosen er regnsterk og passer derfor godt her på vestlandet.

HPIM4261

Den er også sterk mot sykdom og har vært frisk og sunn hos meg. Det eneste den mangler er duft, men det oppveies av alle de andre gode egenskapene til denne rosen.

HPIM4269 HPIM4260

søndag 1. august 2010

Sammenplanting og oransje lilje

HPIM4200

Denne sammenplantingen er jeg ganske fornøyd med, syns fargene harmonerer godt. Dette er en del av et bed hvor jeg har litt mørkt bladverk og blomsterfargene er i hovedsak rosa, blå/lilla og hvitt. Kun tidlig på våren er det gule blomster her. Bildet under viser den mørkbladet lønnen og Sedum 'Herbstfreude'.

HPIM4201

Denne guloransje liljen under blomstrer nå. Den ble kjøpt på hagemessen i Bergen i fjor, men var feilmerket så jeg aner ikke hva den heter. Vet ikke om det er hukommelsen som begynner å svikte, men jeg syns den er mye finere i år.

HPIM4192 HPIM4198

 HPIM4199 Problemet er at det aldri var meningen å ha oransje liljer her . Denne var en av tre løker som skulle være Mona Lisa. De to andre løkene fikk rosa blomster. Heller ikke de var Mona Lisa, men fine likevel. De blomstret i fjor også og tanken var at den oransje skulle flyttes, men jeg kom aldri så langt.

HPIM4195 Egentlig så frisker liljen litt opp her med den oransje fargen. Den lyser opp blandt de mer dempede fargene. I fjor var den oransje avblomstret lenge før de rosa startet blomstringen. Men i år er alt mye seinere og de vil overlappe hverandre i blomstringen. De rosa er allerede  i ferd med å åpne blomstene sine og da blir det fargekræsj. Knoppene på de rosa skimtes bak og til høyre for den oransje. På første og fjerde bilde i innlegget kan man se at knoppene på den rosa er i ferd med å åpne seg.  Her er et bilde av den rosa fra fjorårets blomstring. Jeg tror fremdeles at det er den oransje som må flytte. Hva ville du gjort?

HPIM3063_1