mandag 30. november 2009

Oxalis siliquosa syn Oxalis vulcanicola

 HPIM2987

Dette er en plante jeg fikk byttet til meg som stiklinger uten røtter. Den har ikke knoller som de fleste andre oxalis. Om sommeren står den ute og om vinteren inne i drivhuset. Den tåler ikke frost. I drivhuset starter blomstringen tidlig. Hver blomst er ganske liten, men har en lysende gulfarge og det er mange blomster hele tiden. Det er kun en periode midt på mørkeste vinteren at blomstringen reduseres, men selv da kommer den med en og annen blomst. Bladverket endrer farge fra grønt til mer rødlig farge utover vinteren, så den er fin hele året.

HPIM3372

torsdag 26. november 2009

Award og amaryllis fra ifjor

Denne awarden har jeg fått fra Krepsemorog Røsslyng, tusen takk skal dere ha. Jeg er litt treg å sende den videre, så mange har fått den allerede. Har prøvd å finne blogger som ikke har fått den, men garanterer ikke at jeg har den fulle oversikten. Kravet er egentlig å sende den videre til 15 nye blogger, men siden noen av de jeg hadde på listen allerede har fått den, ble de ikke fullt så mange. Jeg har egentlig et litt anstrengt forhold til awarder i bloggverden, men velger nå likevel å sende den videre. Dere får gjøre med den som det passer dere.

Awarden går videre til blogger jeg setter pris på og leser jevnlig:

 

Dette er en amaryllis som blomstret hos meg i fjor. Løkene står i kjelleren hos meg enda, så det blir en stund til det blir blomstring i år.

DSC_0151 Hippeastrum Apple Blossom red

torsdag 19. november 2009

Frørensing

HPIM3241  
Hver høst pleier jeg å samle frø fra noen av plantene i hagen. Jeg samler frø fra planter jeg ønsker flere av selv eller tror at andre kan ha interesse av.  Det er viktig å merke frøene etterhvert som de høstes. Lar frøene ligge inne på et varmt rom til jeg er sikker på at de er tørre. Så, en dag det ikke frister å gå ut og jeg har lyst på litt puslearbeid, tar jeg resten av jobben.I dag har jeg renset frø av hvit martagonlilje.
HPIM3247  
Disse frøkapslene inneholdt masse frø. Her er de tomme frøkapslene øverst og frøene under er sortert i to hauger. Det er nemlig noen frø som er tomme. De er det ingen vits i å ta vare på for de vil ikke spire og bli nye planter.

Spiredyktige frø til venstre i bildet og tomme frøskall til høyre.
HPIM3240  

Her er det lett å se forskjell på et spiredyktig frø til venstre og et tomt frøskall til høyre.

Nå gjenstår det bare å pakke frøene i egnet embalasje og å merke frøposen godt.

søndag 15. november 2009

Frøken Frosk

 

HPIM1419 frosk red 2   Her er mitt bidrag til Moseplassens konkurranse Frøken Hagegjest 2009. Dette er en velkommen gjest i hagen og jeg kunne hatt mange av disse. Jeg har derfor flere ganger hatt rumpetroll som har vokst opp til små frosker i drivhuset og så hoppet ut i verden. Noen syns kanskje ikke at dette er den vakreste hagegjesten, men se på de øynene. Man må jo bli betatt. Og er man på jakt etter en prins, må jo dette være et godt utgangspunkt.

 

fredag 13. november 2009

Det er fremdeles blomstring i hagen

Nå har vi hatt fint kaldt høstvær med nattefrost hele uken, men i løpet av formiddagen ble det mildere. Jeg gikk ut for å ta noen bilder av det som fremdeles blomstrer og da  kom de første regndråpene. Akkurat nå er det fem grader og regn.

HPIM3364 HPIM3357 HPIM3352
Scabiosa caucasica
China Town Primula capitata
HPIM3365 HPIM3349 HPIM3353
Primula Astrid Lindgren
Gentiana sino-ornata
HPIM3363 HPIM3368 HPIM3355
Aster dumosus Aster dumosus Verbena
HPIM3354 HPIM3358 HPIM3377
Pelargonium Scimmia japonica
Clematis 'Ville de Lyon'
HPIM3360 HPIM3379 HPIM3371
Antirrhimum majus (løvemunn) Physocarpus opulifolius 'Diabolo' (mørkbladet blærespirea) Brugmansia (engletrompet)

   

Alle bildene er tatt i dag og alle utenom det siste er tatt ute. Engletrompeten står i drivhuset og blomstrer videre enn så lenge.  

mandag 9. november 2009

Primula capitata, blomstrer lenge

HPIM3167Dette er en plante som virkelig har imponert meg i år. Den har blomstret siden juni. Faktisk så blomstrer den fremdeles. Vi har hatt litt nattefrost , men det ser ikke ut til å plage den foreløpig. Det er andre året jeg har den i hagen. Jeg har flere planter av den. En plante kjøpte jeg og delte i flere. Det var en navnesort, Primula capitata 'Salvana'. Jeg har også sådd frø, så jeg har en del frøsådde eksemplarer. Har hørt at dette er en kortlivet staude, så da kan det være greit å ha flere planter. Det pleier å være ganske milde vintre her og jeg håper at alle plantene mine klarer vinteren. Har for sikkerhetsskyld også tatt frø av plantene for å ha en backup.

HPIM3172

 

Blomsten har en nydelig blåfarge og knoppene er dekket av et hvitt melaktig belegg, såkalt farina. Det dekker også stengelen og undersiden av bladene. Blomsterstenglene er forholdsvis stive og bærer blomstene i både vind og regn. Bladverket har en frisk lys grønnfarge.

mandag 2. november 2009

Novemberkaktus

I dag har det vært skikkelig innevær her hos oss. Kraftig vind og utover dagen har det også begynt å regne. Temperaturen kan vi ikke klage på, 12-13 grader idag, så det er mildt for november.HPIM3339

 

Bra at det er noe å glede seg over inne. Jeg har fått mer og mer sans for de såkalte høytidskaktusene. Til de hører novemberkaktus (Schlumbergera truncata, hybrider) , julekaktus (Schlumbergera x buckleyii) , påskekaktus (Rhipsalidopsis gaertnerii) og pinsekaktus (Rhipsalidopsis rosea).

Her er en flott artikkel av Paul S. Brunelle som beskriver de ulike høytidskaktusene.

 

schlumbergera red 1722Novemberkaktus finnes i ulike farger og selges i butikkene i disse dager. Desverre er det ikke vanlig at de er merket med sortsnavn.

En periode med lavere temperatur om høsten vil stimulere danningen av blomsterknopper.

De er lett å  lage nye planter av bladledd om våren.

 

 

Dette er nok en av de forholdsvis nyere hybridene og denne planten kjøpte jeg i 2007, så det er tredje gang den blomstrer hos meg. Fargen er gul/fersken med innslag av rosa og kan variere litt fra år til år, litt avhengig av lys og temperatur. Blomstene er forholdsvis lys i fargen med det samme de åpner seg og blir mer mettet i fargen etterhvert. Dette er den første novemberkaktusen som blomstrer hos meg i år.

HPIM3345