lørdag 29. august 2009

Vært på tur og funnet en skatt

Da er det en hel uke siden jeg var på treff i Egersund. Møtte mange hyggelige og hageglade/hagegale mennesker. Vi fikk se hager som var ulike, men hagegleden hadde de felles både Else Bjørg,  Willy ,Myra og Oddvar. Mye inspirasjon å ta med seg hjem.

Hadde med mange planter hjem. Her er en av de jeg ble veldig glad for å finne i planteutsalget til Thomas og Finn Larsen.

HPIM3094Ikke så lett å se hvorfor dette var en skatt, men når jeg hadde fått plukket vekk ugraset er det kanskje lettere å se at dette er en flott plante. Jeg skal ha den i furuskogen på hytten og er på jakt etter andre arter og sorter av denne. Har ikke sett den i vanlige hagesentre her. Peter Korn som holdt et fantastisk foredrag for oss i Egersund, har den i sitt planteutsalg i Eskilsby utenfor Göteborg. Men jeg skal desverre ikke dit med det første.

HPIM3095  Cassiope lycopodioides

Det ser ut til at den har knopper og jeg håper den vil blomstre til våren. HPIM3097

Håpet er at den skal se slik ut når den får vokst seg litt til.

onsdag 19. august 2009

Crazy daisy

Disse har virkelig lyst opp i bedet når det har vært et solgløtt. Egentlig passer ikke fargene med resten av bedet (det skulle nå godt gjøres), men det ble nå sånn i år. Kjøpte planter som ikke var begynt å blomstre og det viste seg å være en skikkelig fargeblanding.

HPIM2979 Dorotheanthus bellidiformis (middagsblomst)

 

onsdag 12. august 2009

Ferien er over

HPIM2932 kreta 09

Så er jeg tilbake fra 14 dager på solfylte Kreta. Det var ikke mitt førstevalg å reise dit i andre halvdel av juli. Tenkte at det var altfor varmt og altfor mye folk. Varmt var det, det lå mellom 34 og 36 grader max på dagtid, mellom 25 og 28 på kveldstid. Men vi badet i basseng og i sjøen og med en liten bris i tillegg, var varmen fint til å leve med. Mye folk var det saktens også, men ikke så gale som jeg hadde trodd.

Vi leide bil i noen dager og kjørte litt rundt. Blandt annet besøkte vi Elafonissistranden på sørsiden av øya. Her er det svært langgrunt og sandbunnen er svakt rosafarget.  Fint for barnefamilier og fint å snorkle, vannet var krystallklart.

På veien dit var vi innom Agia Sofia, en stor dryppsteinsgrotte. Inne i grotten ligger det en liten kirke. Selve grotten er rundt 70 meter i diameter og 20 meter høy. Fra taket henger det ned dryppsteiner (stalaktitter) og fra gulvet stiger det opp fjellignende formasjoner (stalagmitter). På toppen av stalagmittene satt det duer. Det var en veldig spesiell opplevelse å gå rundt inni grotten.

Jeg er glad i gresk mat og vi koste oss ute hver kveld, spiste masse deilig lam, mye tomatbaserte retter og kjøtt tilberedt med vin og olivenolje. Raki tror jeg derimot aldri jeg får sansen for. En av de mer språkmektige servitørene kalte det for “heimabrent” og det er vel rett og slett det det er.

Her hjemme hadde det meste overlevd. Hadde eldste sønn som vanningshjelp første uken og neste uke måtte det klare seg med vann fra oven. Noen tørre potter på grunn av mye bladverk og noen potter som hadde veltet, ellers så det meste veldig bra ut. Inne måtte jeg tømme vann ut av noen potter med vrifrukt, så de ser fremdeles ganske slappe ut. Men de hadde han vannet på eget initiativ, så da kan jeg ikke klage. Tenkte at han hadde nok med pottene ute, så jeg hadde ikke gitt instruksjoner om innepottene.

Ellers hadde vi hatt litt hagebesøk av en type som kommer ubedt. Men heldigvis er det mest plommetrærne det har gått ut over i sommer. Rosene har fått stå i fred hittil. Lurer på om han ikke finner dem siden de står sammen med andre stauder eller om bladene på plommetreet bare smaker så veldig mye bedre enn alt annet. Vanligvis kommer han om natten, men det hender han tar en liten søndagstur i området. Når jeg tok bildet under var kl. 11.00 på formiddagen, kirkeklokkene begynte akkurat å kime når vi stod og så på hverandre.

HPIM2964Er ikke sikker på hvem som hadde mest hjertebank av oss to.