fredag 24. april 2009

Sukk hjerte

HPIM2387Her er det meste hagerelatert, så også denne overskriften. Jeg går rundt og nyter alt det vakre som våren, med litt hjelp fra meg, tryller frem her.Løvet spretter og akkurat nå er hjertetreet kommet med nydelige røde blader. Perfekt formet som et hjerte. Senere på sommeren blir bladene grønne og når høsten kommer får de nydelige gulrøde høstfarger. Men duften av bladene om høsten har jeg bare lest om, det har jeg aldri merket noe til.  

Ellers er det mye å glede seg over i hagen nå. Den første rhododendronen blomstrer og flere begynner å åpne knoppene sine. Det er like før plommetreet blomstrer. Idag har det vært overskyet, men i morgen meldes det om sol og varmere. Da blir det vel ikke så lenge før kirsebærtreet står som en rosa sky.

Gristede Knopper på Victoriaplomme Scarlet Wonder
HPIM2434 HPIM2432 HPIM2433

onsdag 22. april 2009

Påskeliljer og anemoner

Tenkte å vise noen av påskeliljene i hagen. Disse har blomstret en stund og er snart på hell. Har ikke så mange  planter med  gule blomster senere i sesongen, men disse virkelig lyser opp i hagen nå. Hjorten er ikke begeistret for disse, de får stå i fred.

                    HPIM2361 HPIM2363HPIM2356 HPIM2358 HPIM2360

Disse lyser også opp under noen kraftige spirea, Anemone blanda. Det har blitt mest blå blomster etterhvert, men noen hvite dukker opp  innimellom. Det ser ut til at de frøsår seg rikelig, det dukker opp massse frøplanter i år.   HPIM2352        HPIM2350

 HPIM2381

mandag 13. april 2009

Naturtomt, museører og rosebeskjæring.

Har vært på hytta en uke i påsken. Der har jeg ikke hage, men naturtomt med for det meste furuskog. Vi holder på å rydde litt på tomten og har saget ned endel furutrær som var blitt for store og som skygget og tok utsikt. Men det er mange igjen. Vi skal nok ta noen flere etterhvert, men nå får vi vente litt og se hvilke vi skal beholde og hvilke som skal bort. Det er mye blåbærlyng på tomten og den skal få være, sammen med noe av den andre vegetasjonen som vokser der naturlig. Har i tillegg lyst til å plante inn litt nye vekster som kan klare seg i et skogsmiljø med varierende skygge, uten å kreve altfor mye stell. Må også tenke på at det er mye hjort her, så  roseplanting er ikke noe å tenke på. Jeg lurer litt på klematis, bergklematis for eksempel, er den utsatt for hjortens interesse? Har allerede plantet en rhododendron og skal plante to til, vet at hjorten ikke spiser den. Har også satt ned noen primula saxatilis og har tenkt på noen andre typer primula som også kan passe.

             HPIM2300       HPIM2302       HPIM2305

På bildene over er noe av det som vokser i skogbunnen. Den siste begynner akkurat å dukke opp nå og den er det altfor mye av, en bregnetype som vi kalte ormegras når vi var barn. Har lyst til å tynne litt i den bestanden, men mistenker at det blir en utfordring. Tror den har noen gjenstridige røtter.

Det er også noe bjørk på tomten og med bra temperatur og litt sol i påsken, begynnte løvet å sprette. Dette må da være det stadiet som betegnes som museører på bjørken:HPIM2297

Det betyr at de er tid for rosebeskjæring og det pleier ofte å passe med påsken. Hytten ligger ikke så langt fra der jeg vokste opp, så da fikk jeg tatt  rosene i hagen der.

Jeg kom hjem fra hytten i forgårs og da regnet det hele dagen. Men i går ettermiddag kom solen frem igjen og jeg kan nesten se at det vokser og grønnes fra dag til dag. Bjørkenene har fått et tydelig skjær av grønt, plenen er grønnere i dag enn i går og i bedene bare tyter det opp. I dag skal jeg klippe rosene her også og ellers rydde i bedene. Det er sol og ser ut til å bli en nydelig vårdag.

fredag 3. april 2009

Årets tulipanblomstring er avlyst

I hagen spirer og gror det. Erantis og snøklokker er på hell. Krokusen blomstrer for fullt og både påskeliljer,  tulipaner og allium er kommet langt. Men i natt har det vært besøk i hagen. Det aller meste av tulipaner er gnagd til bakken og de storblomstrede lilla krokusene likeså. Noen av de mindre krokusene står enda og noen gule er bare revet opp og kastet rundt. Det er selvfølgelig hjorten som har vært her. Jeg har sett spor med jevne mellomrom i hele vinter, men han har ikke ødelagt noe før nå. Det varsler ille at han kommer så tidlig og går rundt i hele hagen og spiser. Jeg frykter at han kommer igjen, og seinere på våren og sommeren er favorittmaten roser. Et år var det ikke en eneste roseknopp som fikk stå så lenge at den blomstret. Hjorten kom igjen og spiste all nyvekst med jevne mellomrom. Da var det den samme hjorten som gikk rundt her og til slutt var den så innpåsliten og forstyrret at den måtte avlives.

Så da ble det et besøk på plantasjen idag og heldigvis hadde de blodmel. Jeg må prøve om det har noe virkning, må bare finne ut en måte å legge det ut på så virkningen ikke forsvinner hver gang det regner.

Ellers kjøpte jeg en søt rosa ranunkel som jeg tenkte å ha ute. Endelig er det litt varmere og i dag skinner solen, –deilig. Håper det varer en stund. God påske til alle som er innom.

torsdag 2. april 2009

Vårtur i Arboretet, del 3

 

HPIM2275

Siste stopp på turen var lynghagen. Her blomstrer vårlyngen for fullt. Den har ulike blomserfarger, fra hvit, lyse rosatoner til mørkere rosa, nesten purpur. Men selv uten blomster er den vakker og det går fint å skape variasjon med planter som har ulik farge på nålene.

                              HPIM2276 HPIM2277

onsdag 1. april 2009

Vårtur i Arboretet, del 2

Selv om det er tidlig på året, er det er mye annet å se også. Det finnes en stor samling kristorn, mange ulike bladformer , farger og størrelser.

HPIM2246 HPIM2245 HPIM2247

Her på vestlandet hvor vi har så lite snø om vinteren er det fint med planter som pynter opp om vinteren også. Det kan være vintergrønne planter som kristorn eller rhododendron, men det kan også være planter som blomstrer om vinteren eller planter som har flotte stammer og vakker bark.

Prunus serrulaHPIM2239

 

Noen rhododendronen var også begynt å blomstre og mange hadde flotte knopper.

Bernstein                                                           Osterschnee                                                       Ukjent navn HPIM2256 HPIM2282 HPIM2254

R. hunnewellianum x striggilosum                                                     Rhododendron oreodoxaHPIM2259 HPIM2249 HPIM2250